Artikkeli on julkaistu osana Bandai Namcon kanssa kaupallisessa yhteistyössä tehtyä näkyvyyskampanjaa.
Kauhuelokuvien ystäviä hemmottelee jälleen The Dark Pictures Anthology -pelisarja, joka saa 18. marraskuuta uuden pelin nimeltä The Devil in Me. Se vie pelaajat Yhdysvaltojen ensimmäisen sarjamurhaajan tappohotelliin Saw-elokuvien hengessä.
Until Dawn -hitistä tuttu pelistudio Supermassive on uuden pelin kunniaksi parannellut sarjan kahta ensimmäistä osaa, Man of Medania ja Little Hopea, joihin on saatu esimerkiksi parannuksia vaikeustasoon, nopeampaa liikkumista ja tuki PlayStation 5- sekä Xbox Series S/X -konsoleille. Man of Medan on saanut jopa uuden vaihtoehtoisen juonenkäänteen. Nyt on täydellinen aika tutustua pelisarjaan ja ottaa selvää, mikä sen tarinoista sopii juuri sinulle.
Dark Pictures on kauhun antologiasarja samaan tapaan kuin Guillermo del Toron tuore tv-sarja Cabinet of Curiosities. Se tarkoittaa, että kaikki pelit ovat täysin itsenäisiä ja toisistaan riippumattomia tarinoita. Ne sopivat myös vähemmän pelaaville, sille väärät valinnat eivät vie Game Over -ruutuun. Kaikki pelihahmot voivat kuolla, mutta tuloksena on vain masenvampi – tai hauskempi – kauhutarina.
Jokaisessa pelissä on mukana ainakin yksi tunnetumpi näyttelijä, ja jokainen osista on saanut inspiraatiota kuuluisista kauhuleffoista. Yhdistävä tekijä on pelien kertoja, The Curator (Pip Torrens), joka tutustuttaa pelaajat kauhun maailman kuin Hämärän rajamailla -sarjan Rod Serling tai Creepshow-kulttisarjan Crypt Keeper.
Listaamme tähän The Dark Pictures -pelien juonelliset lähtökohdat, tähdet ja vaikutteet, jotta tiedät, mikä niistä sopii juuri sinulle.
The Devil in Me – Saw kohtaa Hohdon
Juoni: True crime -sarjaa kuvaava dokumenttiryhmä kutsutaan syrjäiselle saarelle, jolle on rakennettu kopio H.H. Holmesin murhalinnasta. Kyseessä on hotelli, jossa Yhdysvaltojen ensimmäinen sarjamurhaaja väijyi uhrejaan. Paikka on liiankin uskottava, sillä pian viisikon jäsenet joutuvat osallistumaan sairaisiin murhapeleihin.
Tähdet: Dokumenttiryhmän journalistina nähdään irlantilainen Jessie Buckley, joka teki lähtemättömän vaikutuksen säteilyyn kuolevan palomiehen vaimona HBO:n Chernobyl-televisiosarjassa. Ryhmän johtajaa esittää brittikoomikko ja veteraaninäyttelijä Paul Kaye, joka oli mm. Thoros-pappina Game of Thronesissa.
Vaikutteet: Pian ilmestyvän pelin ohjaaja Tom Heaton kertoi Pelaajalle, että Devil in Men suurimmat inspiraation lähteet ovat Stanley Kubrickin Hohto ja Saw-elokuvat. Heaton tunnustautui slasher-genren eli Halloweenin ja Screamin tapaisten leffojen faniksi ja sanoi, että peli on kunnianosoitus koko lajityypille.
The Devil in Me julkaistaan pc:lle, PlayStation 5:lle, PlayStation 4:lle, Xbox Seriesille ja Xbox Onelle 18. marraskuuta.
House of Ashes (2021) – Aliens ja Lovecraft Irakissa
Juoni: Erikoisjoukkojen sotilaat etsivät Saddamin joukkotuhoaseita Irakin sodassa 2003. Koska niitä ei ole olemassa, maanalaisen rakennelman havainnut satelliitti johtaa ryhmän tuhansia vuosia vanhaan mesopotamialaiseen temppeliin, jossa piileskelee jotakin hirvittävää. Pystyvätkö amerikkalaiset ja vahingossa mukaan joutunut irakilainen sotilas voittamaan keskinäiset epäluulonsa?
Tähdet: Näyttelijä ja laulaja Ashley Tisdale, joka tunnetaan pääasiassa High School Musical -leffoista ja yleensäkin kepeistä tuotannoista, esittää CIA-agentti Rachelia.
Vaikutteet: Sotilaat joutuvat puolustautumaan pimeissä tunneleissa tuntematonta uhkaa vastaan, eikä apujoukoista ole tietoakaan. Kuulostaako tutulta? Peli on lähtökohdiltaan hieno uusinta James Cameronin klassisesta Aliens-leffasta, ja Predator-vertailuihinkin on aihetta. Taustatarinassa on sävyjä legendaarisen H.P. Lovecraftin kosmisista kauhuista. Ei ihme, että House of Ashes on ollut tähän asti sarjan pidetyin peli.
Little Hope (2020) – Noitien, pirun ja Silent Hillin ystäville
Juoni: Professori oppilainen eksyy auto-onnettomuuden jälkeen hylättyyn kaupunkiin nimeltä Little Hope. Uhkaavia hahmoja alkaa ilmestyä kaupunkia ympäröivästä sankasta sumusta, ja se tuntuu liittyvän Yhdysvaltojen siirtokunta-ajan pahamaineisiin noitavainoihin.
Tähdet: Opiskelija-Andrew’ta esittävä Will Poulter on tuttu monista elokuvista, joihin lukeutuvat Midsommar (2019), Revenant (2015) ja Labyrintti (2014). Hänet nähtiin myös Netflixin Bandersnatchissa (2018), joka on The Dark Pictures -pelien tapaan interaktiivinen elokuva.
Vaikutteet: Merkittävin esikuva on Winona Ryder -filkka Noitavaino (2016), mutta inspiraationa ovat tekijöiden mukaan myös Robert Eggersin The Witch (2015) ja The Blair Witch Project (1999). Viitteitä voi nähdä myös The Conjuring -leffasta (2013) alkaneeseen elokuvasarjaan. Pelottavia lapsia on inspiroinut erityisesti saatanallisen kauhun ikivihreä The Omen – Ennustus (1976). Tekijät eivät peittele sitäkään, että sumukaupunkia on inspiroinut Silent Hill -pelisarja.
Man of Medan (2019) – Kylmä ja vetinen kummitusjuttu
Juoni: Opiskelijat lähtevät sukeltamaan ja etsimään mereen pudonnutta lentokonetta eteläisellä Tyynellämerellä. Kohtaaminen modernien merirosvojen kanssa johtaa heidät pelottavaan laivanhylkyyn. Taustalla on sitkeä urbaanilegenda aavelaivasta nimeltä SS Ourang Medan, jonka koko miehistö kuoli tarinan mukaan mystisesti 1940-luvun lopulla.
Tähdet: Keskiössä oleva Shawn Ashmore on nähty useaan otteeseen X-Menin Jäämiehenä, mutta pelaajat tuntevat hänet parhaiten Jack Joycen roolista Remedyn kotimaisessa aikamatkapelissä Quantum Break.
Vaikutteet: Inspiraationa ovat ainakin hölmö mutta hauska Aavelaiva (2002) sekä kauhumesteri John Carpenterin varhainen Usva (1980). Supermassiven taidejohtaja on myös sanonut, että kuvauksen ja valaistuksen puolesta esikuvana toimi Netflixin länkkäriminisarja Godless (2017).