Tämän ikonisen huudahduksen Windows95man on omaksunut peleistä – ”Olen ottanut inspiraatiota monestakin”

Artisti jakaa 90-luvun pelimuistonsa Pelaajalle ja nostaa esiin todellisia klassikoita menneiltä vuosilta.

6.5.2024 15:30

Nostalgiaa tihkuva Suomen euroviisuedustaja Windows95man eli Teemu Keisteri on imenyt vaikutteita 90-luvulta käyttöjärjestelmän, muodin ja musiikin lisäksi myös peleistä.

– Olen ottanut inspiraatiota monestakin pelistä, esimerkiksi Mortal Kombat II:sta. Sanon usein keikoillani: ”Get over here!”, artisti viestittää Pelaajalle managerinsa välityksellä.

“Get over here!” on lähes kaikissa Mortal Kombat -peleissä esiintyneen Scorpionin ikoninen taisteluhuudahdus, joka kuultiin ensimmäisen kerran vuonna 1992.

Keisteri kertookin tutustuneensa digitaalisiin peleihin heti 90-luvun alussa ollessaan vielä alle kouluikäinen.

– En koskaan pelannut konsoleilla, mutta aloitin vuonna 1991 pelaamaan DOS-pelejä. Yksiä lempipeleistäni ovat olleet Monkey Island ykkönen ja kakkonen.

Vuosina 1990 ja 1991 julkaistut kaksi ensimmäistä Monkey Islandia seuraajineen ovat toden totta todellisia seikkailupelien klassikoita.

Mutta Windows 95:n pelitarjonnasta Windows95manille on jäänyt mieleen kaksi ehkä vieläkin legendaarisempaa teosta.

– Windowsilla olen kokeillut miinaharavaa. Myös pasianssi on hyvä, hän letkauttaa.

Varsinaista peliharrastajaa monipuolisesta taiteilijasta ei siis tullut. Ei vaikka lapsuudenkodin varustelu olisi saanut monen nuoren nörtin kateelliseksi.

– Isäni oli it-mies ja meillä oli kotona noin seitsemän pc:tä. It-isäni oli aina kiinnostunut uusimmasta elektroniikasta ja osti aina uusimman käyttöjärjestelmän.

– Muistan olleeni 10-vuotias, kun päivitimme Windows 3.1:n Windows 95 -käyttöjärjestelmään. Se oli hienoa.

Keisteri muistelee tykästyneensä heti Windows 95:n uuteen käyttöliittymään, koska ”se oli niin kätevä käyttää ja siinä oli ikkunoita”.

– Elän vahvasti nostalgiassa. Kunpa saisin uuden tietokoneeni toimimaan samalla tavalla ja samoilla peleillä kuin Windows 95.

Mainittakoon, että miinaharavasta ja pasianssista on toki saatavilla verkossa lukuisia ilmaisia versiota vaikkapa juuri vuodelta 1995.

Mutta eihän se tietenkään samalta tunnu kuin naksuttelu aidosti raksuttavalla 90-luvun kompuutterilla vanhan kunnon kuvaputkinäytön edessä.

Toisenlaiseen 90-luvun tunnelmaan voi yrittää virittäytyä tiistaina, kun Windows95man kilpailee yhdessä Henri Piispasen kanssa No Rules! -kappaleellaan Euroviisujen semifinaalissa Ruotsin Malmössä kello 22 alkaen. Suomen parivaljakko esiintyy numerolla 10.

Lisää luettavaa