Microsoft on paljastanut virallisesti Windows 11:n. Ohjelmistojätin käyttöjärjestelmäperheen uusi suurversio on määrä julkaista vielä loppuvuodesta ja se on ilmainen Windows 10 -koneille, kunhan ne kohtaavat Windows 11:n vähimmäisvaatimukset.

Näkyvimpänä asiana Windows 11 esittelee tietysti joukon visuaalisia muutoksia, joiden joukkoon lukeutuvat esimerkiksi uusittu Käynnistä-valikko ja tuoreet mahdollisuudet ikkunoiden ja näyttötilan optimoimiseen. Microsoft on luottamassa kovasti myös Widget-pienoissovellusten voimaan pyrkimyksissään tarjota käyttäjille erilaisia mukautettuja sisältösyötteitä, kuten uutisia, nopeasti ja kevyesti selattavaksi.

Samaan syssyyn Microsoft Store -kauppapaikka kokee uudistuksia, joiden on määrä tehdä siitä aina vain nopeampi, tyylikkäämpi ja helppokäyttöisempi. Store avataan tukemaan myös aina vain useampia sovellustyyppejä aina yhteistyössä Amazonin kanssa jaettavia Android-sovelluksia myöten. Sovelluskehittäjät voivat halutessaan myös ohittaa kauppapaikalla Microsoftin omat myyntipalvelut ja pitää sovellusten sisäisistä myynneistään näin ollen sadan prosentin lohkon.

Pc-pelaamisen osalta Microsoft hehkuttaa uuden käyttöjärjestelmän olevan paras Windows-koskaan. Etunenässä esille on nostettu, kuinka luvassa on tuki Xbox Series -konsoleilla jo nähdyille Auto HDR- ja DirectStorage-teknologioille. Auto HDR lisää nimensä mukaisesti HDR-tuen peliin, vaikka sellaista ei siitä alkujaan löytyisikään. Tämä siis, kunhan peli on rakennettu vähintään DirectX 11:n varaan. DirectStorage puolestaan nopeuttaa SSD-levyjä käyttäessä peleissä tapahtuvaa latautumista ladaten assetteja suoraan grafiikkapiirin käytettäväksi suorittimen ohittamalla.

Vähimmäisvaatimukset näyttävät Windows 11:n osalta seuraavilta:

  • Suoritin: Vähintään yhden gigahertsin (GHz) yhteys ja vähintään kaksi ydintä yhteensopivassa 64-bittisessä suorittimessa tai järjestelmäsirussa (SoC)
  • Muisti: 4 Gt:n RAM-muisti
  • Tallennustila: Vähintään 64 Gt:n tallennuslaite
  • Näytönohjain: DirectX 12 -yhteensopiva grafiikka / WDDM 2.x
  • Näyttö: Enemmän kuin 9 tuumaa HD-tarkkuudella (720p)
  • Internet-yhteys: Windows 11 Home -version asennukseen tarvitaan Microsoft-tili ja Internet-yhteys
  • Järjestelmän laiteohjelmisto:: UEFI, suojatun käynnistyksen tuki
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) version 2.0

Lähde: Microsoft, Xbox Wire

Lisää luettavaa