Microsoft on julkistanut seuraajan Windows 8 -käyttöjärjestelmälleen. Hieman yllättäen uusi käyttöjärjestelmä tullaan tuntemaan nimellä Windows 10 ja sen on tarkoitus julkaista virallisesti kuluttajille joskus ensi vuoden loppupuoliskon paikkeilla.

Julkistuksen yhteydessä Microsoft on erityisesti hehkuttanut, kuinka Windows 10 on suunniteltu tukemaan erittäin laajaa laitetarjontaa aina tehokkaista pc-koneista pienempiin kosketusnäytöllisiin laitteisiin. Näin Windows 10 pystyy tarjoamaan kaikkien tällaisten laitteiden välille yhden yhtenäisen alustan, minkä myötä laitteet voivat helposti jakaa esimerkiksi sovelluksia keskenään yhden yhteisen kauppapaikkan kautta.

Käytettävyyden kannalta Windows 10:een on otettu mallia varsinkin Windows 7:n suunnalta. Kaivattu Käynnistä-valikko tekee paluun varsin muokatussa muodossa ja muun muassa tutut Snap-toiminnat ovat edelleen mukana, mutta nyt toki hiotummassa kuosissa. Windows Storesta saatavat sovelluksetkaan eivät enää oletuksena toimi kokoruututilassa, vaan ne käyttäytyvät kuin mitkä tahansa muutkin ohjelmat perinteisellä työpöydällä.

Esimakua muutamista toiminnoista voi saada jo lokakuussa ladattavaksi saapuvasta Windows 10:n teknisestä ennakkoversiosta. Alla oleva video puhuu ennakkoversiosta ja sen ominaisuuksista hieman tarkemmin.

San Franciscossa tiistaina tehty Windows 10:n julkistus oli vielä suunnattu erityisesti yrityksille ja näin ollen Windows 10:n mahdolliset peleihin tuomat edut ovat vielä jääneet kysymysmerkeiksi. Microsoft on kyllä vihjaillut, että Xbox-tuoteperhe voisi jotenkin hyötyä vielä Windows 10:stä, mutta tästä ei ole saatu vielä tarkempia tietoja.

Lähde: Microsoft (1), (2), The Verge

Lisää luettavaa