Ubisoftin vuonna 2004 perustama Frag Dolls -naispelaajajoukkue on tullut tiensä päähän.

Tieto joukkueen hajoamisesta saapui eilen ryhmää perustamassa olleen Morgan Rominen rustaaman jäähyväiskirjeen muodossa. Yhdentoista vuoden aikana tyttöjoukkueen kirjoilla on ehtinyt olla yhteensä 22 jäsentä, ja vastaava toiminta on laajentunut Frag Dolls -nimen alla myös Isoon-Britanniaan ja Ranskaan.

Ubisoft perusti ryhmän alun perin markkinoimaan omia pelejään, mutta joukkue otti päämääräkseen ajaa naisten asiaa pelialalla kaikin mahdollisin tavoin. Romine kertoo kirjeessään täydellisen tasa-arvon olevan vielä kaukana todellisuudesta, mutta uskoo ryhmän jäsenten olevan tyytyväisiä saavutuksiinsa.

– Videopelien maailma on kehittynyt, eivätkä tyttöpelaajat tule enää yllätyksenä kenellekään. Tehtävää on vielä paljon, mutta uusi aikakausi on jo selkeästi alkanut. Olemme aina uskoneet, että kuka tahansa voi oppia rakastamaan pelejä, ja on rohkaisevaa huomata, että tämä ajatus saa jo laajalti tunnustusta, Romine pohtii kirjeessä.

Romine mainitsee erikseen Frag Dollsin Cadette-ohjelman, joka on tarjonnut viime vuosikymmenen aikana ohjausta ja työkokeilumahdollisuuksia alalla yli 80 naispelaajalle. Rominen mukaan moni Cadette-kasvatti on myöhemmin löytänyt paikkansa pelialan suurnimien joukossa Blizzardista Electronic Artsiin.

– Meille tärkeimpiä ja koskettavimpia hetkiä olivat ne, jolloin pelkkä olemassaolomme antoi muille naispelaajille syyn kyseenalaistaa heihin kohdistuvia oletuksia. Viestit inspiroimiltamme naisilta yhdistivät ja kannustivat meitä yhdentoista vuoden ajan, Romine herkistyy.

Menestyksekkään kilpapelaamisen ohella Frag Dollsit olivat aktiivisia myös sosiaalisessa mediassa ja YouTubessa. Viikonlopun viihdykkeeksi alle on kasattu soittolista ryhmän pelivideoista.

Lähde: Frag Dolls, VG247, Polygon

Lisää luettavaa