Taiwanilainen kauhupeli herättää ärtymystä Kiinassa ivailevalla Nalle Puh -meemillään

Kovasti aluksi kehuttua taiwanilaista kauhupeliä pommitetaan nyt negatiivisilla arvioilla siitä löytyneen ivailumeemin takia.

23.2.2019 14:09

Indiekauhupeli Devotion sai julkaisunsa tällä viikolla Steamissa ja näytti aluksi olleen kovasti lukuisten pelaajien mieleen ympäri maailman. Pelin käyttäjäarviot olivat tovin aikaa kauppapaikan mittauksien mukaan ”valtaosin positiivisia”, kunnes negatiivisten arvioiden vyöry Kiinasta on jättänyt arvioista nyt vain noin 40 prosenttia positiivisiksi.

Syynä negatiiviselle arviovyörylle näyttää olleen Devotionista löytynyt viittaus meemiin, jossa Kiinan presidentti Xi Jinpingiin viitataan Nalle Puhina ja ääliönä osana seinään kiinnitettyä talismaania. Nalle Puhia on käytetty useasti ennenkin Jinpingin ivailuun maassa, ja jopa siinä määrin, että hahmon näkyvyyttä on laajalti rajoitettu ympäri Kiinaa.

Devotionin kohtaus on bongattavissa esimerkiksi taiwanilaisen YouTube-käyttäjä Koukin videosta.

ResetEra-foorumin kävijä SushiReese huomioi, että kiinalaisia on hiertänyt meemissä erityisesti näkemys siitä, kuinka heidät ”huijattiin” pitämään pelistä, joka on sisältänyt ivailua Kiinan kansantasavaltaa kohtaa. Ennen meemin löytymistä peli oli saanut nimenomaan myös Kiinassa positiivista huomiota. Käyttäjän mukaan pelissä olisi sitten myös löytynyt muita yksityiskohtia, kuten valokuvia ja lehtileikkeitä, jotka voitaisiin tulkita kritiikkinä Manner-Kiinaa kohtaan..

Kehittäjä Red Candle Gamesin aiempi peli Detention käsitteli jo aiemmin 1960-luvun Taiwania ja sivusi sen suhdetta Manner-Kiinaan.

Red Candle Games on sittemmin poistanut kränää aiheuttaneen talismaaniviittauksen pelistä ja kertonut, ettei sen kuulunut olla osa peliä. Kehittäjien mukaan he usein käyttävät meemejä prototyypeissään, joissa ne toimivat väliaikaisina paikkamerkkeinä, kun lopullinen taide on vielä työn alla. Kränää aiheuttanut viittaus jäi peliin kuitenkin vahingossa. Red Candle Lotuksella pahoitellaankin asiaa ja todetaan, että heillä on parantamisen varaa vielä käytännöissään. Se on myös halunnut varmistaa, ettei sen tarkoituksena ole ollut kenenkään loukkaaminen tai kerään kohtaan hyökkääminen.

Tapaus on herättänyt kovasti pohdintaa siitä, mitä se voisi tarkoittaa Red Candle Lotus -pelien ja Steamin tulevaisuuteen Kiinassa. Parhaillaan Valvella on kovasti pyrkimyksiä saa pelipalvelunsa kunnoilla Kiinaan virallisessa kapasiteetissa,. 

Lähde: ResetEra, Eurogamer, Spiel Times

Lisää luettavaa