Taistelu klassikkosarja Star Controlin oikeuksista päättyi mehiläisiin, simaan ja yhteisymmärrykseen

Reilu vuosi siihen meni, mutta sopu on löytynyt lopulta Star Controlin oikeuksista, vaikkakin ehkä vähän oudolla tavalla.

24.3.2022 17:02

Peliyhtiö Stardock on päässyt sopuun pelinkehittäjien Fred Fordin ja Paul Reiche III:n kanssa pelisarja Star Controlin oikeuksista. Reilun vuoden ajan jatkunut kiista ratkesi lopulta oikeussalin ulkopuolella, kun Ford ja Reiche päätyivät toteamaan, että vaikka he voittaisivat taistelun, verottaisi se kaikilta sen verran huomattavan määrän rahaa, aikaa ja mielenterveyttä, että voitto olisi lopulta varsin pieni ilo.

– Päätimme siis kokeilla onneamme ja soittaa [Stardock-toimitusjohtaja] Brad Wardellille suoraan niin kuin hän oli ehdottanut meille reilu vuosi sitten, Ford ja Reiche kertovat näiden kotisivuilla jaetussa tiedotteessa.

Osapuolet löysivät yhteisen sävelen lopulta mehiläisten kautta. Reiche avasi keskustelun tuomalla esille tämän kiinnostuksen tehdä hunajaviiniä eli vanhanmallista simaa, kun taas Wardell sattuu harrastamaan mehiläisten hoitoa. Sen lisäksi siis, että Wardell on luvannut toimia jatkossa Reichen virallisena hunajantuottajana kotitekoista simaa vastaan, saivat osapuolet solmittua lakimiestensä välityksellä pelisäännöt oikeustaiston lopettamiseksi.

Keskeisinä sopimusratkaisuna osapuolet päättivät, että Stardock voi tulevaisuudessa jatkaa uusien Star Control -pelien tekemistä, kun taas Ford ja Reiche tekevät omia Ur-Quan Masters -pelejä. Stardock myös myöntää sopimuksessa, että Ford ja Reiche olivat Star Controlin luojia, sekä luopuu pelien alien-nimiä ja hahmoja koskevista tavaramerkeistä. Muissa tapauksessa osapuolet eivät enää kyseenalaista toistensa tavaramerkkejä ja tekijänoikeuksia, eivätkä haasta niitä enää tulevaisuudessa.

Diilin myötä vanhat Star Control -pelit voidaan huoletta palauttaa myyntiin Steamiin ja GOGiin osapuolten jakaessa niistä tulevat rojaltit tasaväkisesti. Stardockin oma Star Control: Origins -peli voi yhtälailla jatkaa huoletta elmäänsä. Reiche on itse asiassa ilmoittautunut vapaaehtoiseksi luomaan uusia alieneita Originsiin, kun taas Stardock on luvannut tarjota teknistä tukea kaksikolle näiden omissa hankkeissa. Kiistan tavallaan käynnistänyt Fordin ja Reichen Ghosts of the Precursors -peliprojekti vaihtaa nimensä vielä myös joksikin ”vähemmän geneerisemmäksi”.

Ja kyllä, sopimus hunajasta ja simasta kirjattiin myös lakimiesten työstämään viralliseen sopimukseen. Missään vaiheessa sopimuksen syntyä raha ei ole vaihtanut omistajaa.

Kuumana Fordin, Reichen ja Stardockin kiista kävi vielä aiemmin tämän vuoden tammikuussa. Yhdessä vaiheessa kaksikko keräsi jopa joukkorahoituksen kautta apua oikeudenkäyntikuluihin.

Fordin ja Reichen lausunnon sopimuksesta ja sen ehdoista löytää tästä. Stardock on vuorostaan julkaissut oman tiedotteensa aiheesta omilla sivuillaan. Oheinen tviitti myös varmistaa, että kalja maistuu.

Lisää luettavaa