Suunniteltu protesti tapahtui League of Legends -tekijän sisällä – 150 työntekijää marssi ulos oikeuksiensa puolesta

Riot Gamesilla marssiittin työntekijöiden oikeuksien nimissä osana pitkään jatkunuttan skandaaliputkea.

8.5.2019 10:39

Reilut 150 Riot Gamesin työntekijää marssi ulos Los Angelesissa maanantaina protestoidakseen League of Legends -valmistajan tapaa ratkoa oikeushaasteita, joita sen omat työntekijät ovat nostaneet yhtiötä vastaan.

Reilu viikko sitten julkisuuteen tuli tieto, kuinka Riot lähti siirtämään kahden sen työntekijän nostamaa oikeussyytettä välimiesoikeuteen. Riot kun on hyödyntänyt kritisoitua käytäntöä, jossa sen työntekijät pakotetaan luopumaan oikeudesta haastaa yhtiö oikeuteen, kun heidät palkataan osaksi sen henkilöstöä. Myös esimerkiksi Google on käyttänyt vastaavaa menettelyä, joskin se hölläsi sitä aiemmin tänä vuonna hyvin vastaavanlaisen ulosmarssitilanteen alla.

Riot pyrki reagoimaan ulosmarssisuunnitelmiin jo aiemmin viime viikolla, kun se ilmoitti aikeistaan luopua välimiesmenettelystä uusien työntekijöiden kanssa ahdistelua koskevissa oikeusjutuissa. Nykyistä henkilöstöä muutos ei kuitenkaan koskisi ainakaan ennen kuin nykyiset kiistat on saatu hoidettua pois alta, mistä siitäkin lupaus on annettu kovin hapuilevasti. Toiveena marssijoilla onkin ollut, että Riot olisi valmis tekemään enemmän kaikkien työntekijöidensä oikeuksien eteen ja olisi selkeä näiden tekojen aikatauluista.

Riot on kommentoinut ulosmarssia toteamalla, että se kunnioittaa protestia, eikä suvaitse minkäänlaisia kostotoimia ulosmarssiin osallistuneita henkilöitä vastaan.

Alkunsa ulosmarssi ja oikeushaasteet saivat laajalti viime vuoden puolella, kun Kotaku julkaisi laajan artikkelin käsitellen syytöksiä Riot Gamesilla ilmenneestä seksismistä. Riot ei ole ollut ainoana peliyhtiönä viime aikoina otsikoissa työolosuhteistaan. Yksinomaan viimeisen kuukauden sisällä on kohistu paljon ylityöhön tekijöitä painostavasta työkulttuurista esimerkiksi Fortnite-tekijä Epic Gamesilla ja Mortal Kombatia tehneellä NetherRealm Studiosilla. Ilmiö ei ole suoranaisesti uusi, mutta jatkuvat tarinat raastavista työolosuhteista ovat herättäneet Amerikassa paljon keskusteluja viime aikoina varsinkin tarpeesta pelialan omille ammattiliitoille.

Lähde: Walkout for Rioters Right (Google Doc), Kotaku

Lisää luettavaa