Strategiapeli Star Control: Origins vedettiin myynnistä – taustalla kuukausia jatkunut riitatilanne

Kiista Star Controlin oikeuksista jatkuu. Tulilinjalla on nyt Star Control: Origins.

2.1.2019 18:03

Avaruusstrategiapeli Star Control: Origins on vedetty pois myynnistä Steamista ja GOG-kauppapaikalta. Poisto on tapahtunut Star Control -sarjan alkuperäisinä suunnittelijoina tunnettujen Paul Reiche III:n ja Fred Fordin kehoituksesta Yhdysvaltain Digital Millennium Copyright Act -tekijänoikeuslakiin nojaten.

Star Control Originsin katoaminen kauppapaikoilta on viimeisin käänne jo reilun vuoden jatkuneen Star Control -tekijänoikeuskiistan ympärillä. Riidoissa Reiche ja Ford ovat Star Control: Originsin tehneen Stardock-peliyhtiön kanssa Star Control -sarjan oikeuksista, jotka Stardock kokee hankkineensa vuonna 2013 Atarilta. Kehittäjäkaksikon mukaan he eivät ole koskaan antaneet oikeuksiaan sarjasta eteenpäin, vaan lisenssoineet niitä aikoinaan vain muiden käyttöön..

Kitkaa tahojen välillä on aiheuttanut erityisesti Reichen ja Fordin pelihanke Ghosts of the Precursors, jonka olemassaolon Stardock-pomo Brad Wardell myös varmisti vuonna 2017 pelin julkistuksen aikoihin. Ongelmia alkoi syntyä kehittäjäkaksikon markkinoitua peliä suorana Star Control II:n jatko-osana, minkä Stardock näki harhaanjohtajana ja näin huolestuttavana ottaen huomioon omat omistusoikeutensa. Tämä ajoi lopulta kehittäjäkaksikon puhumaan julkisesti Stardockin Star Control -oikeuksia vastaan, mikä lopulta johti myös oikeushaasteisiin. Reiche ja Ford ovat hakeneet apua oikeustaistoon joukkorahoituksella.

Viimeisintä käännettä Stardock on kommentoinut Steamissa korostaen omistusoikeuttaan Star Control -tavaramerkkiin ja kuinka Star Control: Origins kertoo oman tarinansa omassa universumissaan kokonaan uusilla hahmoilla. Se kertoo myös nähneensä varta vasten vaivaa, etteivät esimerkiksi sen hahmot olleet samanlaisia Star Control II:n vastaavien kanssa. Mitään tarkkoja vaatimuksia Stardock ei kertomansa mukaan ole saanut Reichelta ja Fordilta Originsia koskien. 

Stardock mainitsee lisäksi, että Originsin myyntitulojen katkeamisen johdosta se on joutunut irtisanomaan osan peliin kinnitetyistä kehittäjistään.

Stardockin laajempaa näkökulmaa koko kiistan historiasta voi lueskella tästä. Reiche ja Ford ovat hajanaisesti käsitelleet asiaa omilla sivuillaan. Kaksikko ei ole kommentoinut tuoretta Origins-tapausta.

Lähde: Steam, Screencast

Lisää luettavaa