Steam Greenlightin korvaaja Steam Direct hinnoiteltiin virallisesti

Steamin uuden Direct-julkaisujärjestelmän hinnoittelu on nyt vahvistettu. Mikäli tulevaisuudessa pelinkehittäjä haluaa luomuksiaan Steamiin, on niistä maksettava sadan dollarin julkaisumaksu per peli.

3.6.2017 04:00

Steamin Greenlight-osion lähitulevaisuudessa korvaavasta uudesta Steam Direct -julkaisujärjestelmästä on saatu lisätietoja. Tuoreessa uutiskirjeessään Valve on kertonut lyöneensä lukkoon nyt palvelun hinnoittelun, joka vielä Directin julkistuksen aikoihin jätettiin tarkoituksella auki, jotta erityisesti peliyhtiöt ja kehittäjät pystyisivät ilmaisemaan oman kantansa asiasta.

Valven mukaan pelien julkaiseminen Steam Directin kautta on kustantamassa kullekin pelitalolle sata dollaria per julkaistava peli. Vertailukohteena mainittakoon, että Greenlightin käytöstä Valve on pyytänyt pelintekijöiltä sadan dollarin kertamaksua, minkä jälkeen tekijä on ollut vapaa julkaisemaan palvelussa ilman lisäveloitusta niin monta peliä kuin se vain saa hyväksytysti Greenlightista läpi.

Directin tapauksessa julkaisusta maksettu satanen ei jää välttämättä lopullisesti kuitenkaan Valven taskuun. Yhtiö maksaa sen pelintekijöille takaisin, kun julkaistun pelin myyntitulot rikkovat tuhannen dollarin rajan.

Sadan dollarin hinta on selvästi siitä halvemmasta päästää, mitä sille alunperin kaavailtiin. Kun Direct julkistettiin alunperin alkuvuodesta, oli Valven konsultoimista kehittäjistä osa ehdottanut jopa 5 000 dollarin julkaisumaksua. Korkeampaa hintaa on voitu perustella esimerkiksi sillä, että sen voimin Steam ei täyttyisi helposti aivan mistä tahansa tauhkasta. Samalla korkeampi hinta olisi tosin voinut lukita lupaavat mutta vähävaraiset indiekehittäjät palvelun ulkopuolelle.

Valven mukaan se itse oli kallistumassa jo tovin aikaan 500 dollarin maksuihin, mutta kertoo lopulta vetäneensä hinnan mahdollisimman alas Steam-yhteisön haastamana. Tasapainottaakseen mahdollista pelien tulvaa yhtiö onkin luvannut työstää Steamin algoritmipuolta paremmaksi, jotta käyttäjät voisivat helpommin suodattaa palvelusta esiin nimenomaan heitä kiinnostavia pelejä.

Steam Directin luvattiin alunperin korvaavan Greenlightin keväällä, joten olettavasti sen virallinen julkaisu on jo lähistöllä. Greenlightista poiketen kuka tahansa taho voi Directin myötä julkaista pelinsä Steamissa, kunhan he pystyvät maksamaan julkaisumaksun ja toimittamaan Valvelle tämän vaatimat asiakirjat. Greenlightissa pelin pääseminen Steamiin on vaatinut aina ensin, että kauppapaikan yhteisö antoi pelille hyväksyntänsä epämääräisen äänestyksen muodossa.

Lähde: Steam, Ars Technica

Lisää luettavaa