Square Enix myy länsimaiset suurstudionsa ja niiden lukuisat klassikkosarjat – Tomb Raider, Deus Ex ja Legacy of Kain päätyvät kasvavan ruotsalaismahdin haltuun

Hintaa kertyy vaivaiset 300 miljoonaa dollaria.

3.5.2022 08:55

Ruotsalaisyhtiö Embracer Group on ostamassa Square Enixin länsimaiset kehitysstudiot Crystal Dynamicsin, Eidos-Montréalin sekä Square Enix Montréalin.

Hintaa hankinnalle on kertymässä 300 miljoonaa dollaria ja se pitää sisällään myös monia klassisia pelisarjoja, joista nimeltä on mainittu sekä Tomb Raider, Deus Ex, Thief että Legacy of Kain. Studioiden myötä Embracerin vastuulle siirtyy kaikkiaan 1 100 työntekijää, jotka vaikuttavat kahdeksassa eri globaalissa sijainnissa.

Life is Strangen, Just Causen ja Outridersin kaltaiset kolmansien osapuolien kanssa kehitetyt nimikkeet eivät kuulu osaksi kauppaa.

Kauppa on määrä saada valmiiksi tämän vuoden syyskuuhun mennessä.

– Hankinta tukee Embracerin tehtävää luoda johtava, maailmanlaajuinen ja itsenäinen pelaamisen ja viihteen eksosysteemi. Embracerilla ollaan oltu erityisen vaikuttuneita studioiden rikkaista alkuperäisiä nimikkeitä sisältävistä portfolioista, globaalin potentiaalin osoittaneiden brändien, kuten Tomb Raiderin sekä Deus Exin, hallinnoimisesta sekä niiden osoittamasta kyvystä luoda AAA-pelejä, joilla on suuri ja kasvava fanikunta, Embracer Groupin tiedotteessa kerrotaan.

Square Enixillä myyntiä vuorostaan perustellaan mahdollisuudella mukautua globaalin bisnesympäristön muutoksiin muun muassa tehokkaammalla resurssien kohdentamisella. Se näkee myös länsistudioidensa myynnin tilaisuutena käynnistää samalla uusia liiketoiminnanmahdollisuuksia varsinkin lohkoketjun, tekoälyn ja pilviteknologian piirissä.

Embracer Group on tunnettu viimeisinä vuosina mittavista ja monipuolisista yhtiökaupoistaan. Alkujaan lähinnä THQ Nordicin emoyhtiönä tunnettu yhtiö on viimeisen muutaman vuoden sisällä ostanut haltuunsa muun muassa Koch Median, Saber Interactiven, Dark Horse Median ja Gearbox Softwaren. Jälkimmäiseksi mainitun pelitalon hankinnalle kertyi hintaa 1,3 miljardia dollaria.

Crystal Dynamicsin tiedetään työstävän parhaillaan kokonaan uutta Tomb Raideria, joka Embracerin mukaan on yksi monista studiolla kehitteillä olevista AAA-nimikkeistä. Eidos-Montréalin kerrotaan senkin valmistelevan parhaillaan useampiakin AAA-projekteja, joiden joukkoon lukeutuvat niin uudet nimikkeet kuin rakkaiden sarjojen uudet osat. Mobiilikehittäjä Square Enix Montréal jatkaa vuorostaan mobiilipelien kehittämistä tunnetuista pelinimikkeistä.

Viimeisimpänä studiot ovat olleet vastuussa sellaisista teoksista kuin Marvel’s Avengers, Marvel’s Guardians of the Galaxy sekä Hitman Sniper: The Shadows.

Lähde: Embracer Group, Square Enix

Lisää luettavaa