Sony käänsi ennätystappion voitoksi, PlayStation-bisnes tosin laskussa

Sony on onnistunut selättämään vuosia kestäneen tappioputkensa. Tästä ei tosin kauheasti kiitellä yhtiön pelipuolta.

9.5.2013 16:38

Elektroniikkajätti Sony on tehnyt ensimmäistä kertaa voittoa sitten vuoden 2008. Töitä onkin piisannut, sillä vuosi sitten yhtiö raportoi tehneensä historiansa kannalta ennätykselliset 457 miljardin jenin tappiot.

Viime maaliskuussa päättyneellä tilikaudellaan koko yhtiön liikevaihto ylsi 6,8 biljoonaan jeniin eli 50 miljardiin euroon. Nousua viime vuodesta on tapahtunut siis 4,7 prosenttia. Itse nettovoittoa yhtiölle kertyi 43 miljardia jeniä (330 miljoonaa euroa).

Nousu voittoon ei ole tapahtunut kuitenkaan PlayStation-puolen ansiosta. Sony raportoi sen pelipuolen liikevoiton pudonneen viime vuodesta peräti 94,1 prosentin verran jättäen voitot siis 1,7 miljardiin jeniin (13 miljoonaan euroon). Pelipuolen liikevaihto jäi 707 miljardiin jeniin (5,4 miljardiin euroon) tarkoittaen 12,2 prosentin laskua viime vuoteen verrattuna.

PlayStation 3- ja PlayStation 2 -konsoleita Sony kertoo myyneensä viime tilikaudellaan yhteensä 16,5 miljoonaa, kun vuosi sitten lukema oli 18 miljoonaa. PSP- ja Vita-konsoleita se sai kaupaksi yhteensä 7 miljoonaa kappaletta. Koko tilikautensa ajan yhtiö joutui laskemaan varsinkin käsikonsolibisnekseensä liittyviä odotuksiaan toistuvasti.

Ensi maaliskuuhun mennessä Sony kuitenkin uskoo, että sen pelipuolikin piristyy. Sonyn näkemysten mukaan PlayStation 4 on nostamassa myyntejä jälleen merkittävästi, joskin liikevoitto pysynee vielä alhaalla kehitys- ja markkinointikustannusten johdosta.

Yhtiö ei ole tarjonnut minkäänlaisia myyntiarvioita uuteen konsoliinsa liittyen.

Viime tilikausi oli Sonylle ensimmäinen, jonka se painoi läpi toimitusjohtaja Kazuo Hirain johdolla. Entinen PlayStation-pomo olikin laittanut yhtiössä hösseliksi, sillä nykyisen tilansa yhtiö saavutti varsinkin irtisanomalla tuhansia työntekijöitään sekä myymällä toimistojaan niin Japanissa kuin Yhdysvalloissakin. Muun muassa pitkään rahareikänä toiminut televisio-osasto onkin yhtiölle edelleen tappiollinen, joskin laskevassa määrin.

Lähde: Sony, Gamasutra

Lisää luettavaa