Sony julkisti seuraavan sukupolven pelikonsolinsa – tällainen on PlayStation 4

PlayStation 4 on tosiasia. Sony julkisti konsolinsa virallisesti viime yönä hehkuttaen muun muassa sen sosiaalisia ominaisuuksia.

21.2.2013 14:48

Sony Computer Entertainment on julkistanut virallisesti seuraavan sukupolven pelikonsolinsa, PlayStation 4:n. Julkistus tehtiin odotetusti New Yorkissa Sonyn omassa PlayStation Meeting 2013 -tapahtumassa keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Valtaisa osa kaksi tuntia kestäneestä tilaisuudesta kulutettiin vahvasti keskittyen laitteen ominaisuuksiin, teknologiaan ja peleihin. Esimerkiksi PlayStation 4:n ulkoasusta ei siis vielä tiedetä niinkään mitään hinnasta ja mahdollisista eri malleista nyt puhumattakaan. 

Yksi tapahtuman varhaisista huomion keskipisteitä oli erityisesti uusi DualShock 4 -ohjain. Muotoilultaan kyseessä on edelleen monille varmasti tuttu vempain, johon on kuitenkin ujutettu jälleen joukko uusia ominaisuuksia. Näihin lukeutuvat nyt niin kosketupaneeli, niin sanottu jako- eli Share-näppäin sekä valopalkki. Näistä jälkimmäinen auttaa esimerkiksi erottamaan pelaajat toisistaan, minkä ohella PlayStation Eyen tapaisella stereokameralla ohjaimen liikettä voi seurata PlayStation Move -liikkeentunnistusohjaimen tapaan.

Arkkitehtuurinsa osalta konsolia on kuvailtua ”ahdetuksi pc:ksi”, jolle on helppo kehittää pelejä. Sisuksissaan PlayStation 4:n vahvistettiin pitävän niin X86-suoritinta kuin myös ”tehostettua pc-grafiikkaprosessoria”. Näiden ohella siitä on vielä määrä löytyä myös keskusmuistia kahdeksan gigatavun edestä.

Paljastustapahtumassa tehtiin erityisesti selväksi, että Sonyn uutukaiskonsoli olisi keskittymässä vahvasti varsinkin sosiaalisuuteen. Tätä demonstroitiin erityisesti juuri DualShockin Share-napilla, jota painamalla pelaajat voivat jakaa ja suoratoistaakin verkossa pelikuvia ja -videoita nopeasti ja varsin vaivatta. Esimerkiksi videoiden lataaminen nettiin tapahtuu pelin taustalla konsolin eriskoissirun avulla.

Vastaavanlaista taustalla tapahtuvaa toimintaa hyödynnetään myös esimerkiksi PlayStation Storessa. PlayStation 4:llä pelaajien luvataan pystyvän pelaamaan pelejä jo kesken latauksien, sillä viimeiset latailut voidaan ajaa loppuun pelaamisen taustalla. Ostoksia helpottamaan Storeen luvataan myös mahdollisuutta päästä kokeilemaan pelejä ilman lataustoimia ihan vain yhtä nappia painamalla, kiitos Gaikain suoratoistoteknologian.

PlayStation Vitaakaan ei jätetty kuvion ulkopuolelle. Sen roolia korostettiin PlayStation 4:stä jo oletuksena löytyvällä Remote Play -teknologialla, joka mahdollistaa esimerkiksi juuri Vitan käyttämisen PlayStation 4:n ohjaimena hieman Wii U:n GamePad-ohjaimen tapaan. Tätä kautta Vitan avulla pelaajat pystyvät muun muassa pelaamaan ainakin joitain PlayStation 4 -pelejä ilman ainaista tarvetta televisiolle.

Sony päätti PlayStation 4 -tapahtumansa ilmoittamalla konsolin saapuvan kauppoihin kuluvan vuoden lopulla. Se ei kuitenkaan tarkentanut, koskeeko tämä lopulta esimerkiksi Pohjois-Amerikan ja Japanin ohella myös Eurooppaa.

Linkki ohjelmistoja esittelevään videoon

Linkki kehittäjävideoon

Lisää luettavaa