Selviytymispeli Rust määrittää nyt hahmojen sukupuolen valmiiksi – tyytymättömyyttä ilmassa

Facepunch Studiosin Early Access -selviytymispeli Rust vie kiistellyn satunnaishahmonluontinsa vielä askelta pidemmälle.

12.4.2016 09:42

Steamin Early Accessissa suuresta suosiosta nauttinut selviytymispeli Rust aiheuttaa verkossa jälleen itkua ja hammasten kiristystä.

Peli herätti jo viime vuonna kiivasta keskustelua määräämällä hahmoille satunnaisen, pysyvän ihonvärin pelaajien Steam-käyttäjänimiin perustuvalla arvontamenetelmällä. Skandaalin pöly on jo ehtinyt laskeutua, mutta nyt kehittäjät ovat päättäneet kajota pelaajille kaikesta päätellen kaikkein pyhimpään: pelihahmojen sukupuoleen. Rustin tuore päivitys lisää aiemmin täysin miesvaltaiseen peliin naishahmomallit, mutta koska teos ei edelleenkään sisällä lainkaan perinteistä hahmonluontia, pelaajien käyttäjätileihin kiinnitetään tästä lähin satunnainen sukupuoli, jota ei voi vaihtaa.

Sukupuoliasiat tuppaavat herättämään pelaajapiireissä herkästi kärkevää kommentääriä, ja myös Rustia kehittävä Facepunch Studios on saanut viime päivinä kestää railakasta kritiikkiä. Studion tuoreen blogipäivityksen perusteella asioiden laita ei kuitenkaan näyttäisi häiritsevät kehittäjiä.

– Ymmärrämme, että saatatte nyt joutua pelaamaan sukupuolella, jota ette koe omaksenne oikeassa elämässä. Käsitämme, että tämä saattaa aiheuttaa ahdistusta ja saada teidät tuntemaan, ettette ehkä tahdo pelata peliä enää. Käytännössä mikään ei ole kuitenkaan muuttunut, koska puolet väestöstä eli niiden tunteiden kanssa jo aiemmin, studio piikittelee blogissaan.

Eurogamer-pelisivustolle asian tiimoilta antamassaan haastattelussa pelin luoja Garry Newman puolestaan muistuttaa yleisöään siitä, ettei uusi ominaisuus suinkaan vähennä pelaajien itsemääräämisoikeutta, vaan lisää monimuotoisuutta pelin maisemiin. 

– Ennen kuin lisäsimme peliin erinäisiä ihonvärejä ja sukupuolia, kaikki olivat kaljuja valkoisia miehiä – kenelläkään ei ollut valinnanvaraa. Emme vie pelaajilta oikeutta valita, vaan lisäämme hahmomalleihin vaihtelua. En usko, että toista väriä tai sukupuolta edustavalla hahmolla pelaaminen pilaa kenenkään pelinautintoa, Newman summaa haastattelussa.

Rustin uuden päivityksen muista ominaisuuksista voi lukea täältä. Sukupuolikeskusteluun voi halutessaan osallistua esimerkiksi pelin keskustelualueella Steamissa, mutta uutta ketjua aiheelle tuskin kannattaa aloittaa.

Lähde: Rust, Eurogamer, GameSpot

Lisää luettavaa