Resident Evil 2 täytti 20 vuotta – ohjaaja muistelee kivistä ja alkoholinhuuruista projektia

Resident Evil 2 -ohjaaja Hideki Kamiya on avautunut klassikkopelin kehityksessä Twitterissä kertoen paljon erityisesti, kuinka kokematon hän vielä noihin aikoihin oli.

24.1.2018 15:48

Kauhupelien klassikko Resident Evil 2 on jo täydet 20 vuotta vanha. Alunperin ensimmäiselle PlayStationille saapunut peli debytoi Pohjois-Amerikassa 21. tammikuuta 1998 ja saapui siitä sitten viikkoa myöhemmin Japaniin ja kolmen kuukauden viiveellä Eurooppaan.

Juhlavuoden kunniaksi pelin ohjaaja Hideki Kamiya innostui muistelemaan pelin kehitystä Twitterissä. Resident Evil 2:lla onkin miehelle paljon merkitystä, sillä kyseessä oli hänen ensimmäinen ohjaustyönsä. Nuorena 25-vuotiaana Kamiya myöntääkin tehneensä virheitä, jotka johtivat tunnetusti kertaalleen jopa projektin aloittamiseen alusta kesken kehityksen. Hän kokeekin, että Capcomin monet kokeneemmat kehittäjät, kuten käsikirjoittaja Noboru Sugimura ja ensimmäisen Resident Evilin -ohjaaja Shinji Mikami, auttoivat hänet lopulta maaliin.

Mikami oli aikoinaan juuri se henkilö, joka käytännössä päätyi asettamaan Kamiyan ohjaajan rooliin. Kamiya kertoo, ettei hän täysin koskaan saanut selville, että miksi näin pääsi käymään, mutta hän muistelee Mikamin kertoneen tälle kerran, kuinka Kamiya tulee vielä joko epäonnistumaan täydellisesti työssään tai saavuttamaan hurjaa menestystä.

Sugimura vuorostaan opetti Kamiyalle paljon juurikin pelien käsikirjoittamisesta ja oli yksi niistä henkilöistä, jotka saivat Capcomin käynnistämään Resident Evil 2:n kehityksen uudelleen. Mitenkään pehmoisasti hän ei Kamiyaa kuitenkaan käsitellyt, vaan ohjaaja nimenomana muistelee käyneensä Sugimuran kanssa huutokilpailua niin töiden lomassa kuin töidenkin jälkeen juomien äärellä. Juominen näytteli isoa roolia tuolloin muutenkin Kamiyan elämässä, sillä tämä alkoi paeta stressiä brandy-lasillisten äärelle ja saapui toistuvasti töihin krapulassa.

Sugimura menehtyi vuonna 2005 Kamiyan kehitettyä Okamia osana Clover Studiota. Vielä tänäkin päivänä Kamiya kertoo pohtivansa, mitä Sugimura olisi sanonut pelistä, jos hän olisi koskana päässyt sitä pelaamaan.

Resident Evil 2:n ja Okamin lisäksi Kamiyan ohjaustöihin lukeutuvat Devil May CryBayonetta ja The Wonderful 101: Tällä hetkellä tiedossa ei tarkalleen ole, mitä häneltä sopisi odottaa seuraavaksi. Hänen ohjaamansa Scalebound päätyi nimittäin perutuksi Microsoftin toimesta noin vuosi sitten.

Parhaillaan Capcom työstää Resident Evil 2:sta uusioversiota, josta yhtiö on toistaiseksi ollut vielä hyvinkin hissukseen. Kamiyan mukana uusioversion ohjaaja on tämän ystävä ja hän pyytääkin ihmisiä luottamaan tähän. Viimevuotisella juomareissullaan Kamiya antoi tälle myös siunauksensa tehdä uusioversion kanssa ”mitä huvittaa”.

Kokonaisuudessaan Kamiyan muistelut Resident Evil 2:n kehityksestä on upotettu alle. Edellä mainittujen asioiden lisäksi Kamiya muun muassa muistelee, kuinka hän päätyi ilman tulkkia ohjaamaan Resident Evil 2:n ääninäyttelijöitä ja suututti samalla silloin jo Code Veronicaa kirjoittamassa olleen Sugimuran. Hän on myös syypää sille, että pelissä oli kaksi pelattavaa hahmoa ja että se näin ollen jaettiin PlayStationilla kahdelle levylle.

Kamiya suhteestaan Mikamiin:

Lisää luettavaa