Thomas Puha raportoi Call of Dutyn EM-kisoista. Raportin toisen osan löydät tästä ja kolmannen tästä. Kisojen voittajaksi selvisi TCM Gaming.

Xbox ja Activision järjestävät Call of Duty maailmanmestaruusturnauksen maaliskuun lopussa Los Angelesissa, jossa kilpaillaan miljoonan dollarin potista.

Sitä ennen kuitenkin pelataan Euroopan karsinnat sekä Euroopan mestaruus -turnaus Lontoossa.

Twickenhamin legendaarisen rugby-areenan uumenissa areenan vieressä olevassa Marriot-hotellissa on hauska yhteentörmäys – arpinaamaiset rugby-karpaasit askeltavat hitaasti verkkareissa ja kireissä t-paidoissa nuorten, myöskin t-paitoihin ja verkkareihin pukeutuneiden Call of Duty -pelaajien seassa. Jälkimmäisetkin ovat yllättävän solakoita. Stereotypiat läskeistä epäterveista pelaajista voi unohtaa ainakin tämän Call of Duty -turnauksen perusteella. Paikalla on lauma nuoria miehiä sponsoripaidoissa tai huppareissa yleensä luurit päässä ja iPhone-kourassa. Yhteishenki vaikuttaa varsin hyvältä ja miksei olisi? Porukka on maksettu pelaamaan Call of Duty Ghostia ja edustamaan maataan.

Tänään lauantaina pelataan karsinnat eri maiden kesken. Voittajajoukkueet pääsevät Los Angelesin finaaliin. Sunnuntaina pelataan puolestaan Euroopan mestaruudesta lauantain voittajien kesken, mutta samalla sijoitus sunnuntain turnauksessa vaikuttaa ratkaisevasti mihin arpakoriin joutuu MM-finaalissa. Panosta siis riittää.

Joukkueita on 26. Pohjoismaista on vain kaksi joukkuetta: Orbit Sweden ja Reign Mix. Suomalaisia ei kummassakaan ole. Pohjoismaisten joukkueiden mittelö käytiin heti ensiksi aamulla parin tunnin myöhästelyn jälkeen.

Twickenham on myös lähellä Stainesin kaupunginosaa, mutta Ali G:n Staines Massive -jengi on toistaiseksi pysytellyt poissa.

Ruotsalaiset jengit ottavat ensin yhteen ja aloittavat siten Call of Duty Championship -karsinnat.

Joukkueet ovat Orbit Sweden (pelaajina Martz, Zebbe, Brando ja Nikzen) ja Reign Mix (pelaajina Reece, Vizze, Joocy ja Iceman)

Matsit pelataan Xbox Onella, mikä tuli pari viikkoa sitten yllätyksenä pelaajille, jotka ovat tottuneet pelaamaan turnauksia tähän asti Xbox 360:llä. Turnaukset pelataan esports-säännöillä, mikä tarkoittaa killstreakien ja tiettyjen perkien poistamista. Lähes kaikki ammattipelaajat pelaavat MTAR-aseella, joka varustettu Gripillä. Nettimatseissa suosittua Honey Badgeria ei käytä kukaan.

Molemmat joukkueet pelaavat ahtaassa saunanlämpöisessa kopissa luurit päässä, jotta voivat keskittyä olennaiseen. Kahden kopin välissä on selostajapiste, jossa kaksi brittikundia puhuvat kieltämättä ihailtavalla vauhdilla ja passiolla matsista.

Tämä on ensimmäinen esports-turnaus, jota seuraan paikan päällä. PES-turnauksia olen pelannut monia, voittanut mm. Euroopan mestaruuden (KRÖHÖM!) ja vibat ovat hieman samat, mutta selvästi Call of Duty on paljon vakavampi asia. Rahapotti jo tekee sen.

Tätä lajia on kuitenkin paljon vaikeampi seurata. Iso screeni välittää selostajien ohjaamaa kuvaa, jossa seurataan yhtä pelaajaa. Myös jokaisen joukkueen pelaajan suoritusta voi seurata omalta monitorilta, mutta käytännössä matseja tulee seurattua kommentaattorin ohjaaman kuvan kautta. Neljä vastaan neljä matsissa on vain todella vaikea saada hyvää kokonaiskuvaa koko ottelusta, ellei keskity pelkästään tuijottamaan pistetaulukkoa.

Thomas Puha, Twickenham.


Seuraa kisoja suorana netistä Major League Gamingin sivuilta.

Lisää luettavaa