PlayStation Plus -uudistuksen retropelit herättävät huolta – monet PS1-pelit näyttävät toimivat hitaammalla PAL-formaatilla

Vuonna 2022 PS1-pelejä uudelleenjulkaistaan ilmeisesti yhä 50 hertsin PAL-versiot edellä.

24.5.2022 13:28

Kesän PlayStation Plus -uudistus on saatu käyntiin jo Aasiassa, eikä se ole antanut erityisen positiivista kuvaa Sonyn tavasta käsitellä PlayStation 5:lle ja PlayStation 4:lle uudistuksen myötä tuotavia PS1-klassikkopelejä.

Video Games Chronicle -sivusto raportoi todentaneensa, että Taiwanissa saatavilla olevat versiot monista PS1-nimikkeistä näyttäisivät olevan 50 hertsin PAL-versioita eli ne pyörivät hitaammin kuin 60 hertsin NTSC-versiot. Erityisen harmittavana tämä on nähty siksi, että Taiwan on käyttänyt alueena normaalisti NTSC-videoformaattia.

PAL-formaatilla olevia PS1-pelejä edustavat VGC:n tietojen mukaan tällä hetkellä Ape Escape, Everybody’s Golf, Wild Arms, Kurushi, Worms World Party ja Worms Armageddon. Kuitenkin Tekken 2, Syphon Filter, Abe’s Oddysee ja Mr. Driller näyttäisivät hyödyntävän nopeampaa NTSC-formaattia.

Myös ainakin Indonesiassa formaattien on raportoitu olevan vastaavanlaisia. Indonesia on toki Taiwanista poiketen ollut oletuksena PAL-maa. Silti tänä päivänä nopeampien NTSC-versioiden tuominen maailman eri kolkkiin ei pitäisi olla enää minkäänlainen ongelma. Esimerkiksi Switchillä pelattavissa olevat Nintendo 64 -pelit tukevat 60 hertsin pelaamista maailmalla.

Erityisesti eurooppalaisille vuosien varrella tutuksi tulleet PAL-versiot on tänä päivänä helppo nähdä juurikin hitaudensa johdosta heikkolaatuisempina versioina NTSC-vastineidensa rinnalla, sillä monet peleistä on alkujaan kehitetty NTSC-formaattia ajatellen. Asiaa harmiteltiin viimeksi myös vuonna 2018, jolloin Sonyn PlayStation Classic -minikonsoli piti sisällään runsaasti PAL-formaatin pelejä jopa markkinoilla, jotka ovat tottuneet NTSC:hen.

Sony ei ole kommentoinut ainakaan toistaiseksi asiaa. Nähtäväksi tällä hetkellä jääkin, miten formaatteja käsitellään Japanissa, Amerikassa ja Euroopassa, kun PlayStation Plus -uudistus laajenee kyseisille alueille myöhemmin kesäkuussa. Ainakin Japanissa jo pelkästään kielivaihtoehtojen takia sopisi olettaa, että pelit olisivat maassa saatavilla niille usein alkuperäisessä NTCS-kuosissa.

Sony olisi Plus-uudistuksen myötä tarkoitus myydä klassikkopelejä vielä myös erikseen Plus-tilauksien ulkopuolella.

Lisää PlayStation Plus -uudistuksesta voi lukaista aiemmasta uutisestamme. Kattava lista Aasian Plus-pelikatsauksesta voi selata läpi tästä.

Lähde: VGC

Lisää luettavaa