Pelinkehittäjä suivaantui ja haastoi kriitikon oikeuteen – vaatii 10 miljoonan dollarin korvauksia

Pelikriitikkona tunnettu Jim Sterling on haastettu oikeuteen tämän kritisoitua reilun vuoden ajan Digital Homicide -studiota ja sen pelejä.

17.3.2016 19:35

Amerikassa majaileva brittiläinen pelikriitikko Jim Sterling on haastettu oikeuteen yhdysvaltalaisen Digital Homicide -pelistudion toimesta. Digital Homicide jätti haasteen Arizonan käräjoikeuteen kuluvan viikon keskiviikkona tavoitellen Sterlingilta sekä noin kymmenen miljoonan dollarin korvauksia että myös nöyriä anteeksipyyntöjä tämän tekosista.

Digital Homiciden mukaan Sterling – joka syntymänimeltään myös James Stantonina tunnetaan – on heitellyt pelitaloa kohtaan ”virheellisiä syytöksiä” ja aiheuttanut sen toiminnalle näin myös vahinkoa. Pelitalo on aikeissa käsitellä tapausta itsenäisesti ilman asianajajaa, joskin samalla se on aikeissa hakea vielä myös joukkorahoitusta tempauksensa tueksi.

Sterlingin ja Digital Homiciden historia yltää aina vuoteen 2014 asti, kun Sterling päätyi tekemään hupailevan mutta kriittisen videon (kts. alta) studion Steamissa julkaistusta Slaughtering Grounds -pelistä. Digital Homicide ei tapauksesta ilahtunut, vaan vastasi Sterlingille kahden videon voimin haukkuen tätä muun muassa idiootiksi ja yrittäen puolustautua saamaltaan kritiikiltä. Tekijät poistivat videot lopulta, mutta Sterling itse arkistoi niitä talteen omalle YouTube-kanavalleen.

Tilanne vain kiivastui tästä entisestään. Digital Homicide päätyi esimerkiksi Yhdysvaltain tekijänoikeuslakiin vedoten saamaan Sterlingin videon hetkeksi poistettua YouTubesta, kunnes tempaus nähtiin lopulta perättömänä ja video palautettiin takaisin. Sterling jatkoi myöhemmin Digital Homiciden ja sen pelien kritisointia videoillaan ja viime kesänä Sterling ja Digital Homicide -kehittäjä Robert Romine väittelivät yhdessä noin puolentoista tunnin pituisessa podcast-lähetyksessä. Kyseisessä lähetyksessä Romine uhkailikin Sterlingille, että tämä toiminta voisi vielä saada jonkun ryhtymään oikeustoimiin.

Sterling itse on jättänyt kommentit oikeushaasteesta vähälle. Hän on kuitenkin antanut ymmärtää olevansa varsin luottavainen sen suhteen, miten hän on pärjäämässä syytöksiä vastaan.

Parhaillaan Digital Homicidella on myynnissä useampiakin pelejä Steamissa. Niistä pääosan käyttäjäarvostelut ovat palvelussa ”enimmäkseen kielteisiä”.

Kattavan kertauksen Sterling ja Digital Homiciden välienselvittelystä voi lukea läpi peliblogi Kotakusta. Kotakun tietojen mukaan Digital Homicide on valmistellut oikeushaastetta viimeiset neljä kuukautta. Romine on Kotakun haastattelussa nostanut myös esiin, ettei Sterlingin väitökset pelitalosta ja sen peleistä ole vaikuttanut vain sen pelien myynteihin. Mies kertoo saaneensa esimerkiksi hiljattain postissa paketillisen ulostetta, minkälaista ahdistelua studiossa on koettu ilmeisesti pidempäänkin.

Lisää luettavaa