Overwatch-kilpapelaaja osoittautui identiteettihuijariksi naispelaajien kustannuksella

Ikävä huijauskohu on meneillään Overwatch-kilpaskenen keskellä.

5.1.2019 17:14

Erikoislaatuinen kohu on varjostanut Overwatchin kilpapelaamiskeneä näin vuodenvaihteessa. Blizzardin virallisessa Overwatch Contenders -kilpasarjassa kilpaileva yhdysvaltalainen Second Wind -joukkue on ilmoittanut nyt viikonloppuna, että sen riveihin kiireessä lisätty pelaaja Ellie ei ole osoittautunut henkilöksi, joka tämä on väittänyt olevansa.

Ellie on ollut huomiota herättänyt puheenaihe joulukuun lopulta asti, kun hänet lisättiin joukkueeseen ilman mitään muuta tunnistettavaa nimeä. Lausunnossaan Second Wind kertoo, että nimettömyydellä oli tarkoitus kunnioittaa pelaajan pyyntöä yksityisyyteen. Ongelmana vain oli se, ettei Second Wind itsekään ollut ilmeisesti tehnyt mitään erityisen tarkkaa syyniä pelaajastaan.

– Kun olimme alunperin yhteydessä Ellieen, ei tilanteessa ollut mitään epäilyttävää. Hän vaikutti vilpittömältä ja halukkaalta tehdä töitä kanssamme niin puheluissa kuin yksityisviesteissä. Meillä ole mitään fyysistä kontaktia pelaajiimme. Halusimme varmentua hänen identiteetistään, mutta halusimme yhtälailla myös kunnioittaa hänen yksityisyyttä. Meille ei ollut aavistustakaan, mitä tästä olisi seurannut ja aliarvioimme tuolloin, miten tärkeää olisi ollut toimia esimerkillisesti ensimmäisenä naispelaajan joukkoonsa lisänneenä Contenders-joukkueena, Second Wind kertoo lausunnossaan.

Ellien anonymiteetti herätti nopeasti spekulaatiota osassa Overwatch-yleisössä, ja myös tämän käyttämä tunnus kummastutti, sillä se oli moniin tunnetumpiin pelaajiin nähden tasoltaan huomattavasti alhaisempi. Epäilyksiä nousi varsinkin Ellien sukupuolesta ja siitä, että tämän taustalla oli oikeasti joku tunnetumpi korkean tason pelaaja. Osa yleisöstä menikin lopulta niin pitkälle, että he alkoivat lähettää uhkauksia henkilön tilien suuntaan, minkä jälkeen pian Second Wind ilmoitti tämän vetäytyneen joukkueesta ”odottamattomien reaktioiden johdosta”. Vetäytymistä oli ilmeisesti edeltänyt sittemmin Twitchista vedetty verkkolähetys, jossa Ellieksi kerrotun henkilön väitettiin pelanneen top-500-pelaaja Punisherin kanssa osoittaakseen, etteivät he olleet yksi ja sama henkilö.

Second Windin mukaan Ellie löytyi joukkueeseen alkujaan Overwatchin pistelistoja seuraamalla. Tiedon pelaajan taustoista Second Wind kertoo saaneensa lopulta Blizzardilta joukkueen tekemän tutkintapyynnön jälkeen.

Ellien vetäytymisen jälkeen Overwatch-striimaaja Becca ”Aspen” Rukavina kertoi kuulleensa Punisherilta, että tämä olisi ollut sittenkin Ellien takana. Punisher oli ilmeisesti väittänyt tempausta ”sosiaaliseksi kokeeksi”, joskin epäselvää on, mikä kokeen tarkoitus oli olla. Netissä ilmenneiden yksityisviesteistä koostettujen kuvakaappausten perusteella Punisher on ilmeisesti nostanut vastaavan idean aiemmin esille muillekin Overwatch-pelaajille.

Oli Punisherin tai kenen tahansa mahdollisen ”sosiaalisen kokeen” tavoite silti mikä tahansa, on tapahtuman nähty vaikuttavan erittäin negatiivisesti varsinkin vähemmistössä olevien naisten asemaan elektronisessa urheilussa. Overwatchscore-sivuston vetäjä Liz Richardson on nostanut varsinkin esille sen, kuinka tapaus johtaa nyt helposti aina vain herkemmin naispelaajien kohtaamaan häirintään näiden identiteetistä.

Second Wind on pahoitellut, ettei se käsitellyt tapausta paremmin. Se myös totetaa, että Ellien tunnusta käytettiin tarkoituksiin, joita se ei joukkueena tue.

Lähde: Second WindEurogamer, Kotaku

Lisää luettavaa