Nintendo hävisi kiistan WiiU.com -osoitteesta (Päivitetty)

Nintendo ei onnistunut nappaamaan Wii U:n nimeä kantavaa verkkosoitetta haltuunsa oikeusteitse.

2.7.2013 12:15

Nintendo saattaa omistaa Wii U -tuotemerkin, mutta verkko-osoite Wiiu.com on onnistuttu nappaamaan konsolivalmistajan nenän edestä. Tuoreiden raporttien mukaan teollis- ja tekijänoikeuksia käsittelevä Maailman henkisen omaisuuden järjestö (World Intellectual Property Organisation) on hiljattain hylännyt Nintendon cybersquatting-valituksen osoitteen omistuksesta.

Cybersquatting-termiä käytetään tapauksissa, joissa hyvin tunnettu tuotemerkki tai yrityksen nimi rekisteröidään verkko-osoitteeksi vain jotta sen voisi myydä tulevaisuudessa kovalla hinnalla eteenpäin. Nintendo käynnistikin oikeusprosessinsa heti alkuvuodesta, jolloin Wiiu.comin omistava taho asetti osoitteen huutokaupattavaksi.

Maailman henkisen omaisuuden järjestön hylkäyksen syynä lienee se, että Wiiu.com on ollut rekisteröitynä jo vuodesta 2004 asti. Se on toisin sanoen rekisteröity reilusti ennen ensimmäisen Wii-konsolin ja sen virallisen nimen julkistamista. Valituksen hylkäämisen seurauksena Nintendon onkin kaivettava lompakkoaan, mikäli mielii osoitteen omistajaksi.

Nintendo joutui taipumaan osoitekaupoissa myös ensimmäisen Wii-konsolinsa kohdalla. Tuolloin kiotolaisyritys maksoi yksityishenkilölle arvioiden mukaan kuusinumeroisen summan Wii.com-osoitteen omistuksesta.

Myös kilpailevalla Microsoftilla on vastaavanlainen oikeusprosessi käynnissä Xboxone.com- ja Xboxone.net-osoitteiden kanssa. Sonylla ei vuorostaan ole toistaiseksi ollut kiinnostusta osoitetta Playstation4.com kohtaan.

Päivitys (2.7.2013): Pelisivusto Eurogamerin saamien kommenttien mukaan Nintendo ei aio jättää tilannetta Maailman henkisen omaisuuden järjestön päätöksen varaan. Yhtiö tutkii jo uusia mahdollisia oikeustoimia Wiiu.com-osoitteen hankkimiseksi.

– Nintendolla on vahva historia henkisen omaisuutensa suojelemisessa ja jatkamme juridisten mahdollisuuksiemme arvioimista, Nintendolta kommentoitiin.

Lähde: Fusible // Eurogamer

Lisää luettavaa