Muista napata helmikuun PS Plus -pelit talteen – lue ilmaistarjontaan lukeutuvan EA Sports UFC 4:n arvostelu!

EA Sports UFC 4 on ladattavissa ilmaiseksi PlayStation Plus -palvelussa. Arvostelu on julkaistu osana kaupallista yhteistyökampanjaa PlayStationin kanssa.

25.2.2022 12:10

Arvostelu on julkaistu osana kaupallista yhteistyökampanjaa PlayStationin kanssa.

Sonyn PlayStation Plus -verkkopalvelun jäsenille suunnatut helmikuun ilmaispelit ovat saapuneet ladattaviksi. Helmikuun PlayStation Plus -peleihin lukeutuu PS4:n EA Sports UFC 4 -peli, jonka Pelaaja.fin arvostelun voi lukea ohesta. EA Sports UFC 4:n lisäksi PS Plus -jäsenten helmikuun ilmaispeleihin lukeutuvat myös Planet Coaster (PS5) sekä Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep: A Wonderlands One-shot Adventure (PS4).

Nyrkkiä naamaan

Aikanaan pahennusta herättäneestä niin sanotusta ihmisten kukkotappelusta, eli vapaaottelusta, on tullut viime vuosikymmenen aikana salonkikelpoista. Kieltämättä brutaalin lajin pääpromootio UFC on onnistuneesti tuonut kamppailulajin isojen yleisöjen ulottuville yhdysvaltalaisilla urheilukanavilla, ja lajin isoimmat tähdet ovat tunnettuja edesottamuksistaan myös kahdeksankulmaisen häkin ulkopuolella.

Lajin jonkinasteinen trendikkyys näkyy myös EA Sports UFC 4:ssä. Vaikka nyrkin ja jalan heiluttaminen on edelleen se keskeinen juttu vapaaottelupelisarjan tuoreimmassa osassa, rakentuu pelin uratila virtuaalisen somesuosion kartuttamiselle. Kilpakumppaneiden kanssa twiittaillaan hypen nostamiseksi tavalla, joka on kuin lapsille sovitettu versio todellisesta maailmasta. Solvauksissa pysytään sentään asialinjalla, ja rasistiset tai muuten vajaamieliset älynväläykset loistavat poissaolollaan.

EA Sports UFC 4 -arvostelu

Uratilaa siivittää myös tarina, jossa kokenut koutsi ottaa lupaavan amatööriottelijan valmennettavakseen. Uuden taustavoimansa tukemana pelaaja taistelee tiensä UFC:hen alasarjojen ja Dana White Contender Seriesin kautta. Sen jälkeen tarina heivataan käytännössä kokonaan syrjään uran keskittyessä ottelemiseen ja harjoituksiin.

Otteluiden väliset harjoitusleirit ovat aiempia UFC-pelejä yksinkertaisempia. Harjoitukset koostuvat joko sparraamisesta tai säkkitreeneistä, eikä perustaitoja enää kehitetä tai ylläpidetä erikseen. Liikkeiden käyttäminen ja haasteiden suorittaminen tuo lisää kehityspisteitä, joita voi käyttää hahmon kykyihin. Samojen asioiden toistaminen sparriharjoituksissa alkaa kuitenkin maistua puulta jo parin leirikierroksen jälkeen.

UFC 4:n suola on tietenkin otteluissa. Vapaaottelun moniulotteisuus onkin hyvä pohja videopelille. Erilaiset lyönti-, potku- ja mattokamppailutekniikat mahdollistavat omien mieltymysten mukaisen hahmon kehittämisen. Ja muissa pelitiloissa oikeat ottelijat tarjoavat tietysti valinnan varaa nyrkkeilyn, painin, brasilialaiseen jujutsun, thainyrkkeilyn tai vaikkapa yleisluontoisen vapaaottelijan välillä.

EA Sports UFC 4 -arvostelu

Aiempien pelien tapaan painotukset tuntuvat kuitenkin suosivan pystyottelijoita. Iskuyhdistelmät, torjunnat ja väistöt ovat kiinnostavampia pelillisesti ja ne soljuvat paljon luontevammin kuin jähmeästi positiosta toiseen siirtyvä mattokamppailu. Vapaaottelupelit eivät ole oikein koskaan onnistuneet tavoittamaan painin ja jujutsun nyansseja, eikä UFC 4:kään tavoita mattokamppailun taktisuutta. Ottelijat eivät rakenna omia paikkojaan pikkuhiljaa edetäkseen hallitsevaan asemaan, vaan siirtymät ovat yksittäisiä isoja liikkeitä, jotka joko onnistuvat tai epäonnistuvat. Kuristukset ja lukot taas perustuvat pöhköihin minipeleihin, joissa hyökkäävä osapuoli jahtaa puolustajan osoitinta joko liipaisinpainikkeilla tai analogiohjainsauvalla.

UFC 4:n paremmat uudistukset ovat odotetustikin verkkopelissä. Tarjolla on muutama erilainen pelimuoto menestyksen tavoitteluun oikeilla ottelijoilla tai itse luoduilla hahmoilla. Moninpeliottelut tuntuvat kuitenkin painottavan vielä uratilaakin enemmän tyrmäyksen tavoittelua isoilla liikkeillä. Vaikka painiakin voi, on verkkopeli pullollaan kierrepotkuja tai kyynärpäälyöntejä spämmääviä mursuviiksisiä hirvityksiä. Toisaalta vastustajan matossa pitäminenkään ei tunnu erityisen reilulta, joten ehkä verkkopeli on sittenkin tasapainossa.

EA Sports UFC 4 on iteratiivinen tuotos, jonka uudistukset eivät ole vieneet peliä eteenpäin riittävästi. Otteleminen on edelleen hauskaa, mutta vapaaottelun nyansseja pelimoottori ei tavoita. Toivottavasti EA antaisi kehittäjille mahdolliseen seuraavaan peliin hieman enemmän aikaa isompaa remonttia varten.

6/10

Kehittäjä: EA Vancouver
Julkaisija: EA Sports
Julkaisuvuosi: 2020
Arvostelija: Jukka Moilanen

Lisää luettavaa