Monkey Island täyttää 25 vuotta – sarjan luoja unelmoi edelleen paluusta saarelle

Monkey Islandin täyttäessä 25 vuotta on Ron Gilbert muistuttanut meitä taas siitä, miten hän haluaisi vielä palata viimeistelemään aloittamansa tarinan.

4.9.2015 16:43

Syys-lokakuussa tulee kuluneeksi tasan 25 vuotta siitä, kun legendaarinen seikkailupeli The Secret of Monkey Island saapui maailmaan. Pelin luoja Ron Gilbert onkin tapauksen kunniaksi julkaissut kotisivuillaan nyt lyhyen blogikirjoituksen, jossa hän muistelee erityisesti, millaista pelin saaminen kauppoihin olikaan 90-luvun alussa.

Kaiken muistelun keskellä Gilbert nostaa kuitenkin myös esille, kuinka hän unelmoi edelleen paluusta sarjan pariin. Vaikka Monkey Island -pelejä löytyykin maailmasta nykyään moneen lähtöön, oli Gilbert mukana vain kahden ensimmäisen luomisessa, mistä hän haluaisi jatkaa luomalla vielä niin sanotun Monkey Island 3a:n. Tämä kyseinen peli jättäisi huomioimatta kaikki Monkey Island 2:n jälkeen saapuneet pelit ja tekisi sarjasta trilogian, jollaisena Gilbert on Monkey Islandin aina nähnyt.

Ongelmia tämän unelman suhteen aiheuttavat vain edelleen pelisarjan omistusoikeudet, jotka tuntuvat olevan kovin saavuttamattomissa.

– Disney omistaa nykyään Monkey Islandin, eivätkä he ole osoittaneet minkäänlaista kiinnostusta myydä oikeuksia minulle. En tiedä, pystyisinkö tekemään Monkey Island 3a:ta ilman täydellistä hallintaa työstäni ja ainut keino saavuttaa tämä on omistaa se. Disney: soita minulle, Gilbert kirjoittaa.

Gilbert vaikuttaa havitelleen Monkey Islandin oikeuksia jo tovin aikaan. Mies kertoi toiveistaan keskustella Disneyn kanssa Monkey Islandista jo vuonna 2012 vain pari kuukautta sen jälkeen, kun Mikki Hiiri otti ja ahmaisi Lucasfilmin ja näin ollen myös Monkey Islandin tehneen LucasArtsin sisuksiinsa. Tuolloin Gilbert ilmaisi olevansa huolestunut siitä, että Disneylla sarja voisi päätyä unohdetuksi, sillä yhtiön suunnitelmat LucasArtsin suhteen eivät vaikuttaneet järin suurilta.

Muutamaa kuukautta myöhemmin LucasArts päätyikin suljetuksi. Lohdutuspalkintona sentään joukko LucasArtsin klassikoita on julkaistu nyt viimein digitaalisesti GOG.comissa. Monkey Island -veteraani Tim Schaferin pelistudio Double Fine on tehnyt myös tovin aikaa Sonyn avustuksella aktiivista yhteistyötä Disneyn kanssa, minkä myötä maailma sai hiljattain Grim Fandango Remasteredin. Lähitulevaisuudessa pelattavaksi pitäisi saapua vastaavanlainen remasterointi myös Day of the Tentaclesta.

Tällä hetkellä Gilbert kehittää ainakin pc:lle ja Xbox Onelle tuoretta seikkailupeliä nimeltä Thimbleweed Park. Peli on rahoitettu joukkorahoituspalvelu Kickstarterin avulla ja se sivuaa tyyliltään hyvin paljon erästä Gilbertin toista klassista seikkailupeliä, Maniac Mansionia.

Lisää luettavaa