MM-kisapari Suomi-Kazakhstan: Pelinkehittäjät vastakkain

Suomen matka MM-jääkiekkoturnauksessa jatkuu tänään ottelulla Kazakhstania vastaan. Pelaajalehti.com asettaa otteluiden innoittamana maiden pelinkehittäjät vastakkain.

14.5.2012 16:07

Skeptisimmät eivät uskoneet näkevänsä kisaparia illan ottelun titaanien välillä. Ennakkotietojen perusteella vastustajan olemassaoloa pelinkehitysrintamalla on myös vähätelty. Älkää huoliko, kyllä Suomenkin on viimein saatava balsamia haavoihinsa karvaiden Kanada ja Yhdysvallat -otteluiden jälkeen. Heittopussiin pukeutuu niin kaukalossa, kuin pelinkehitysrintamalla aina vaarallinen Kazakhstan. Maa, joka antoi meille Boratin ja hänen myötään uuden uimahousutrendin polttariväelle.

Kazakhstanista kajahtaa

Voi kai myöntää, että Kazakhstanin pelinkehitysosaamista oli vaikea löytää. Aluksi näytti siltä, että kisavastustajan suurimpia peliteollisuuden saavutuksia oli sen toimiminen monien terrorismiin viittaavien räiskintäpelien, kuten Call of Duty: Modern Warfare 2:n, SOCOM: U.S. Navy SEALs – Combined Assaultin ja Battlefield 2: Modern Combatin näyttämöinä.

Sitten alkoi jo hieman kuumottaa, kun kävi ilmi, että Ultiman kehittäneen ja alkuperäisen Origin Systems -julkaisijan isän, Richard Garriotin yksityishenkilönä tekemä avaruuslento laskeutui Arkalykiin, Kazakhstaniin. Garriott muuten myi oikeuden Origin Systemsiin EA:lle vuonna 1992. Nyt Originin nimeä kantaa Electronic Artsin digitaalinen peliportaali.

Knoppitiedoista edettiin kuitenkin liki 80 % varmaan, aitoon Kazakhstanialaiseen pelinkehittäjään. Pelaajalehti.com löysi DreamGate Companyn, joka ainakin LinkedInin mukaan työllistää muutaman kehittäjän Kazakhstanissa.

Studio on julkaissut muutamia selainpelejä, joista Mad Bombs 2 on peli-idealtaan mielenkiintoisin. Voit kokeilla peliä tästä.

Commodore 64 -taidetta Suomesta

Kazakhstanin esitys on sen verran timanttinen, että on oltava varuillaan kaivaessaan vähintään vastaavantasoinen kilpakumppani Suomen riveistä. Pienen harkinnan jälkeen ehdokas on kuitenkin selvä. Vuonna 1986 Amersoftin julkaisema Uuno Turhapuro muuttaa maalle Commodore 64:lle on osuva valinta maanviljelystä pitävälle Kazakhstanille. Pasi Hytösen kehittämä C64-klassikko kiteyttää hienosti elokuvan sanoman ja seisoo ylväänä lisenssipelien harvojen onnistujien podiumilla.

Pelin juoni kuljettaa aina niin hassua Uunoa läpi avioliiton ulapan, peltokynnön ja vesihiihdon. Melkoinen vuoristorata on teokseen tarttuvilla siis luvassa.

Tulos

Kyllä Suomi tämän pelin vie. Rajoitettu väripaletti UTMM:ssa on rohkea taiteellinen veto, ja kauppaneuvos Tuura on selkeästi pelottavampi vastus, kuin merirosvozombiet.

Aikaisemmat otteluparit:

Suomi-USA

Suomi-Kanada

Suomi-Ranska

Suomi-Sveitsi

Lisää luettavaa