Media etsii tekosyitä terrorismiin väkivaltaisista videopeleistä – Talouslehti Forbes puolustaa

Talouslehti Forbesin kolumnisti käsittelee median jatkuvaa halua tehdä videopeleistä syntipukki terroriteoille.

20.4.2012 06:07

Talouslehti Forbesin verkkosivuilla julkaistu kolumni nostaa videopeliväkivallan jälleen otsikoihin. Tällä kertaa tekstissä sentään on rakentavaa sanomaa, sillä kolumnisti Paul Tassi kritisoi pelien sijaan niistä shokkiarvoa ammentavaa lehdistöä ja mediaa.

Viime vuosien aikana maailmaa ovat järkyttäneet useat terroriteot. Ensimmäinen tragedia koettiin Columbinessa, jota seurasivat Virginia Techin kouluammuskelut ja viimeisimpänä Norjan käsittämätön massamurha.

Kaikissa tapauksissa sormea on osoiteltu väkivaltaisia videopelejä kohtaan. Jopa niin röyhkeästi, että päätös tuomita videopeli tehdään jo ennen tekijän tapoihin ja harrastuksiin tutustumista, kuten Tassi muistelee:

-En ikinä unohda sitä hetkeä, kun reportteri haastatteli Virginian kouluammuskeluista vastanneen Seung-Hui Chon kämppäkaveria. En muista tarkkoja sanamuotoja, mutta keskustelu meni pääpiirteissäin näin:

Haastattelija: Mitä hän teki kun elitte yhdessä? Näitkö hänen ikinä pelaavan videopelejä?

Kämppäkaveri: En, hän käytti oikeastaan kaiken aikansa kirjoittamalla Wordillä.

Haastattelijä: Oletko varma? Hän ei siis ikinä pelannut väkivaltaisia videopelejä?

Kämppäkaveri: Ei. Hän vain kirjoitti jatkuvasti.

Norjan viimevuotinen tapaus ei ollut poikkeus videopelien vetämisessä mukaan kylmiin murhiin. Tassi muistuttaa, että jopa Breivik itse kertoi olevansa ahkera World of Warcraft -pelaaja ja harjoitelleensa murhia Call of Duty -peleissä.

– On hämmästyttävää, miten olevinaan älykkäät yksilöt mediassa itsepintaisesti pitävät kiinni ajatuksesta, että videopelejä voi syyttää edellä mainituista teoista. Call of Dutyn leimaaminen syyksi murhiin ohittaa kokonaan sen faktan, että peliä pelasi myös noin kymmenen miljoonaa muuta ihmistä. Vain yksi heistä tarttui aseisiin ja ryhtyi kauhistuttaviin tekoihin. Ehkä meidän pitäisi perehtyä myös hänen kenkämerkkiin ja hammastahnavalmistajaankin, Paul Tassi kirjoittaa.

– Unohdamme mielenhäiriöisen ja väkivaltaisen henkilön itsestään selvän hakeutumisen väkivaltaviihteen pariin ja syytämme väkivaltaviihdettä ihmishirviöitä luovana pahana.

– Call of Duty opettaa sinusta yhtä tehokkaan tappajan, kuin Dr. Mario opettaa sinusta sydänkirurgin. Käsitelläksesi ampuma-asetta, pitää sinun mennä ampumaradalle, mutta niiden olemassaoloa tai aseiden helppoa saatavuutta ei muisteta syyttää.

– Videopelit voivat olla helppo syntipukki, mutta sellainen ajattelutapa on parhaillaankin vain psykologinen selviytymiskeino ja puhdas valhe peli- ja viihdeteollisuutta kohtaan, Tassi summaa.

Lähteet: Forbes, Wikipedia

Lisää luettavaa