Massamurhapeli Hatredille harvinaisen raju ikäluokitus Amerikassa

Hatred joutui jännään paikkaan Amerikassa ikärajapäättäjä ESRB:n annettua pelille harvinaisen rajun Adults Only -merkinnän.

17.1.2015 04:30

Pohjois-Amerikassa pelien ikärajoista vastaava ESRB on antanut massamurhaajasta kertovalle Hatred-räiskinnälle Adults Only -luokituksen, pelisivusto Polygon raportoi.

Adults Only on Amerikassa erittäin harvinainen peli-ikärajaluokitus, jonka saaneita pelejä konsolivalmistajat eivät suostu ottamaan ollenkaan alustoilleen. Myöskään Steamista ei löydy toistaiseksi yhtäkään Adults Only -peliä, eikä ole harvinaista, että monet jälleenmyyjät estävät suosiolla kyseisten tuotteiden pääsyn hyllyihinsä.

Adults Only -merkintä tarkoittaa, ettei tuote sovi alle 18-vuotiaille esimerkiksi sen sisältämän raskaan väkivallan, seksuaalisen sisällön tai oikealla rahalla tapahtuvan uhkapelaamisen takia. Merkintä on asteen korkeampi kuin yli 17-vuotiaille tarkoitettujen pelien saama Mature-merkintä, joka vuorostaan vastaa Euroopassa käytössä olevan PEGI-ikärajajärjestelmän K18-merkintää. Esimerkiksi Grand Theft Auto on Yhdysvalloissa Mature-peli.

Mikäli peli sattuu saamaan Adults Only -merkinnän, on se viimekädessä johtunut yleensä hyvin pornografisesta sisällöstä. Hatred on kuitenkin siinä mielessä erikoinen tapaus, ettei se kehittäjiensä mukaan sisällä seksuaalista sisältöä. Aiemmin nimenomaan väkivaltansa johdosta Yhdysvalloissa Adults Only -merkinnän sai Rockstarin Manhunt 2, jota päädyttiinkin lopulta sensuroimaan.

ESRB ei ole vielä antanut minkäänlaista selostusta siitä, mikä sai sen antamaan pelille nimenomaan Adults Only -merkinnän.

Hatred julkistettiin alkujaan viime lokakuussa ja siitä lähtien se on herättänyt kovasti keskustelua sisällöllään. Peli poistettiin joulukuussa hetkellisesti jopa Steam Greenlightista kehittäjien yritettyä hakea pelille myyntipaikkaa suositusta pelipalvelusta, joskin se palasi sinne myös nopeasti saaden samalla rutkasti tukea taakseen.

Päivitys kello 0:15: ESRB on antanut Gamesindustry-sivustolle lausunnon tapahtuneeseen liittyen:

Hatredissa kuvattuun sisältöön ja pelin tarjoamaan kontekstiin perustuen ESRB on antanut pelille AO-merkinnän huomauttaen sen sisältävän intensiivistä väkivaltaa, hurmetta ja vahvaa kielenkäyttöä.

Lähde: Polygon

Lisää luettavaa