Marvel haastoi Avengers-taiteilijat oikeuteen – yhtiö ei halua luopua Iron Manin, Thorin ja Spider-Manin tekijänoikeuksista

Disneyn Marvel-yksikkö ei halua jakaa hahmojen tekijänoikeuksia.

4.10.2021 12:45

Disneyn Marvel-yksikkö on haastanut Avengers-hahmojen luojat oikeuteen pitääkseen täydet tekijänoikeudet itsellään.

Marvel haastoi sarjakuvataiteilija Larry Lieberin sekä Don Heckin, Steve Ditkon, Gene Colanin ja Don Ricon perikunnat oikeuteen. Tarkoituksena on saada lain määräys, jonka mukaan 50–70-luvuilla Marvelilla työskennelleet taiteilijat eivät voi lopettaa yhtiön tekijänoikeusetuja yhteistyöaikana luotuihin hahmoihin liittyen. Kattaukseen kuuluvat muun muassa Rautamies, Hämäkkimies, Tohtori Outo, Muurahaismies, Haukansilmä, Musta Leski, Haukka sekä Thor.

Marvel vetoaa siihen, että taiteilijoiden luomukset tehtiin vuokratyönä, joten ne ovat ikuisesti yhtiön omaisuutta. Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain mukaan vuokratyö on aina tekijänoikeuden alainen teos, jonka työntekijä on luonut osana työtään.

Riita sai alkunsa elokuussa, kun Ditkon perikunta ilmoitti irtisanovansa tekijänoikeudet Spider-Maniin, jonka Ditko loi yhdessä Stan Leen kanssa. Myös Mustan Lesken, Haukansilmän ja Ihmemiehen luoja Heck sekä Rautamiehen, Muurahaismiehen ja Thorin luoja Lieber ovat jättäneet omien hahmojensa irtisanomisilmoitukset.

Lähde: PC Gamer

Lisää luettavaa