Lukijat ovat puhuneet: Vanhojen pelien remasteroinnit ovat löytäneet tiensä omiin pelikirjastoihin

Viime viikon remasterointikyselyn tulokset ovat selvillä.

22.2.2022 13:14

Pelaaja.fin viime viikon kyselytulokset ovat viimein selvillä. Sivustolla kysellään joka maanantai milloin mitäkin peliaiheisiä kysymyksiä, ja viime viikolla kartoitimme, miten innokkaasti lukijakunta tätä nykyä hankkii vanhempien pelien remasterointeja.

Kysymyksellä tietenkin haettiin takaa vanhempien pelien ehostettuja versioita, ei täysin uusiksi rakennettuja uusioversioita. Vastauksia kyselyyn kertyi tällä erää 632 kappaletta, joista vain 9 prosenttia ilmoitti, ettei hanki lainkaan remasterointeja. Toisin sanoen remasteroinnit ovat ainakin joiltain osin vakiintuneet 91 prosentin hankintatottumuksiin, olipa hankintasyy tai -peruste lopulta mikä tahansa.

Hankitko vanhempien pelien remasteroituja versioita?

Hankin, milloin mitäkin. 36 %
 
Hankin, jos en ole pelannut alkuperäistä aiemmin. 17 %
 
Hankin, jos ehostukset ovat riittävän hyviä. 38 %
 
En. 9 %
 

Vastauksia perusteltiin muun muassa seuraavin kommentein:

– Hankin ehostetun version (remasterin) jos se on laadultaan vähintään lähes alkuperäistä vastaava ja/tai jos alkuperäistä versiota ei ole helposti saatavilla. Yleensä suosin edes vähän ehostettua versioita vaikka alkuperäinen olisi saatavilla, sillä yleensä vanhemmat pelit ovat jollain tavalla vanhentuneita kokemuksia, mitä ehostukset sitten paikkaavat. Harmillisen usein ei alkuperäistä eikä ehostettua versiota ole saatavilla nykyalustalle, tuumi ELTP.

– Kyllä jos on joku vanhempi peli jota haluaa pelata uudelleen tai joku ns. klassikko, joka jäänyt pelaamatta aikoinaan. Tosin ainoastaan siinä tapauksessa että remasteria ei ole ryssitty, niin kuin iso osa nykyremastereista tuntuu nykyään olevan, pohti Izmou.

– Tuleehan niitä toisinaan ostettua, varsinkin jos kyseessä on ennen HD-aikaa julkaistu peli. En omista enää putkitelkkaria ja vanhemmista konsoleista ei HDMI-paikkaa löydy. Kuten jotkut ovat maininneet niin harmikseni moni remasterointi tuntuu tosin olevan alkuperäistä jollain tapaa huonompi, esimerkiksi pienten teknisten asioiden kuten valaistuksen suhteen, vesinokkaelain kommentoi.

– Switchistä on muodostunut minulle melkoinen PS2:n, PSonen ja näitä vanhempien alustojen remasteroitujen pelien kokoelmalaite. Käsikonsolimoodissa on vain todella mukava pelata esimerkiksi vanhoja Final Fantasyita, kertoi Losstarot.

Lisää luettavaa