Lukijat ovat puhuneet: Scifi vai fantasia?

Viime viikon kyselyn tulokset ovat viimein selvillä. No kumpikohan?

28.4.2020 15:06

Pelaaja.fin viime viikon kyselyn tulokset ovat viimein saatu purettua sanalliseen muotoon. Tuolloin päätimme pitkästä aikaa pureutua niin sanotusti perusasioiden äärelle, sillä kysymys kuului kaikessa yksinkertaisuudessaan ”scifi vai fantasia?”.

Ultimaattisessa vastakkainasettelussa ei haettu mietteitä kuten ”molemmat” tai ”ei kumpikaan” vaan lopullista vastausta siihen, kumpaan tiukan paikan tullen lopulta kallistuu. Vastauksia kerääntyikin peräti 936 kappaletta, joten otanta on varsin tyydyttävä.

Voiton lopulta vei fantasia, joka haali yhteensä 54 prosenttia äänistä. Avoimissa kommenteissa valintaa perusteltiin muun muassa seuraavanlaisin sanankääntein.

– Itse vastaan fantasia, ihan siitä syystä, että pidän siitä jos scifi-sarjassa esiintyy fantasiasta tuttuja elementtejä, mutta en nauti jos fantasia-sarjaan koitetaan ahtaa scifiä. En ole myöskään koskaan välittänyt tuliaseista, olivat ne sitten laaserilla tai valopalloilla varustettuja, mutta kunnon överiksi vedetyt teräaseet ovat aina lähellä sydäntä. Jotenkin tällöin toiminnasta saa paljon dramaattisempaa kun joudutaan olemaan lähikontaktissa, tuumasi Samirai.

– Fantasia saa selkeästi ääneni. Omalla kohdalla vaikuttanee paljon se, kuinka luonto on fantasiassa yleensä keskeisemmässä osassa kuin scifissä, hohhailu terästölkin sisällä ei oikein nappaa. Toisaalta tutkimuselementti scifissä kiehtoo, uudelle planeetalle saapuminen ja sen tutkiminen. Harmillisesti näissä ympäristöissä on kuitenkin se joku scifimäisyys, esimerkiksi kasvillisuudessa tai eliöiden designissa. Monster Hunterin hirviödesignit =YES! God Eaterin hirviödesignit = ehh, vastasi JetRam.

– Jos nyt pakko on vastata, niin vastaan sitten fantasia. Vaikka tuolla peli- ja tv-sarjapuolella ne käyvätkin tasaväkistä vääntöä, niin leffapuolella itselleni ne parhaimmat/rakkaimmat elokuvat koskaan on nimenomaan LOTR-trilogia ja animaatioleffoista tietenkin How to Train Your Dragon –leffat olivat loistavia, eikä tuolla leffapuolella löydy ainakaan vielä sellaista yksittäistä suurempaa scifi-sarjaa jota arvostaisin yhtä korkealle, tuumaili Balnazzard.

Näin ollen scifiä suosivia kertyi lopulta 46 prosenttia, eli vääntö oli varsin tiukkaa. Tällaisia ajatuksia scifin puoltajat raapustelivat.

– Scifi hyvin pitkälti. Scifissä yleensä irrotellaan, on eri planeettoja, eri aikakausia ja ties mitä kaikkea siistiä. Fantasiassa on aina ne lohikäärmeet ja maagit, vain paikkojen nimet vaihtuu. Hyvää ja oikeasti laadukasta fantsua on vaan niin kovin vähän, höttöroskaa taas tulee joka tuutista, Agathon pamautti.

– Pitkän mietinnän päätteeksi lienee helppo vastata scifi, jonka parista löytyy paljon enemmän tarinoita ja aiheita, jotka laittavat miettimään pitemmäksikin aikaa. Esimerkkeinä vaikkapa Muuntohiili ja SOMA, joista ainakin itsellä jäi pitkäksi aikaa pohdinnat päälle. Fantasian puolelta en mitään erityistä muista jääneeni pohtimaan muiden kuin Witcherin tarinoiden osalta, summasi zappah todellakin pitkän mietintänsä päätteeksi.

– Aika no-brainer: Sci-fi tietenkin. Sci-fin tarkoitus ja tehtävä on visioida tulevaa ja esittää kysymyksiä siitä mihin olemme ihmiskuntana matkalla. Fantasia tuntuu enemmänkin haikailevan menneitä, yksinkertaisempia aikoja.. Ei fantasiassa itsessään ole minusta mitään vikaa, mutta on se kuitenkin tietyllä tavalla ”turhempaa”. Jos kyse onkin puhtaasti viihteestä, niin loppujen lopuksi eri tyylilajit on ihan samalla viivalla, mutta jos teoksella halutaan sanoa jotain enemmänkin, niin sci-fi on minun valintani, Haerski kirjoitti.

– Nyt vanhemmalla iällä scifi luikertelee leffoissa, peleissä ja musiikissa suosikin asemaan. Synthwave pauhaa treeneissä, diggailen Final Fantasy VII:sta enemmän kuin koskaan ennen ja katson scifi leffojakin erittäin mielelläni nykyisin, tuumaili Bloodborne.

Scifi vai fantasia?

Scifi 46 %
 
Fantasia 54 %
 
Ääniä yhteensä: 963

Lisää luettavaa