Lukijat ovat puhuneet: Pelien yleisen äänimaailman ja musiikin vastakkainasettelu kirvoitti runsaasti keskustelua

Pelaaja.fin viime viikon runsasta keskusteluakin herättäneen kyselyn tulokset ovat selvillä.

29.11.2021 14:30

Pelaaja.fin viime viikon kyselytulokset ovat selvillä. Kuluneiden seitsemän päivän aikana pureuduttiin enemmän pelien tunnelmanluontiin, ja kysymys kuului kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraavanlaisesti.

Molemmat ovat tärkeitä, mutta kumpaa arvostat enemmän pelien tunnelmanluonnissa?

Yleistä äänimaailmaa 53 %
 
Musiikkia 47 %
 

Vastauksia kyselyyn kertyi yhteensä 472 kappaletta, ja kuten vastausjakaumasta näkyy, vääntö oli varsin tasaväkistä. Yleinen äänimaailma kuitenkin vei voiton kuuden prosentin äänierolla musiikista. Lukijat myös perustelivat vastauksiaan avointen kommenttien puolella.

– Jos äänimaailma on viimeisen päälle mietitty, niin se on jo musiikkia itsessään, eikä varsinaista scorea tarvita enää alleviivaamaan kohtauksen tunnelmaa. Musiikin puute pakottaa tekijät miettimään muita tapoja halutun asian ilmaisemiseksi, joten se on ehdottomasti vaikuttavampaa kuin tunteita manipuloiva musiikki, pohti Haerski.

– Ehdottomasti yleistä äänimaailmaa. Joskus musiikki on aivan päälleliimattua muskari-/aerobic-tilutusta tai kaleerijumputusta, ja helposti sen poiskytkemisen mahdottomuuden takia jäävät meikällä pelaamatta paitsi useat tasohyppelyt ja arkadet, myös Indiana Jones and the Fate of Atlantis ja Burnout Paradise. Overcookedissakaan en saanut musaa veks. Toisissa peleissä on ilahduttavasti jopa neljä ääneen liittyvää säätöä (ja siis myös muita ääniä). Jos musiikin poiskytkettyään huomaa sen olleen kiinteä osa peliä, jää jäljelle vain typerä ”pelaamista pelaamisen vuoksi”-tunne, raportoi Erik H.

– Musiikkia, vaikka äänimaailmalla on paljon suurempi merkitys tunnelman luomisessa kuin moni arvaisikaan. Etenkin kauhupeleissä äänimaailma on todella tärkeää ja voisin hyvin kuvitella juuri old schoolin Resident Evilin toimivan vaikka kokonaan ilman musiikkiakin, tuumi Teräskäsine.

– Itse vastasin yleinen äänimaailma. Kyllä minäkin usein pelimusiikeista tykkään, mutta ajattelin sen niin päin että kumman poiskytkentä pilaa pelikokemusta enemmän. Yleensä peli on ihan hyvin pelattavissa ilman musiikkiakin, puntaroi jjl89.

– Itse annoin ääneni musiikille. Joissakin peleissä on niin mukaansa tempaava soundtrack että pääsee pelin fiilikseen laittamatta levyä konsoliin, kertoi Samsku.

Kysymys herätti varsin mukavasti myös laajempaa keskustelua ja pohdintaa, mistä kiinnostuneiden kannattaakin suunnata alkuperäisen kyselyuutisen kommenttiosioon.

Tämän viikon kysymyksessä vuorostaan selvitetään, kuinka aktiivisesti lukijakunta pelaakaan autopelejä. Vastata voi kuluvan viikon aikana vaikkapa täältä.

Lisää luettavaa