Let’s Pelataan: Näin suomalaispelaajat edustavat verkossa

Kilpailu internetin herruudesta on raakaa. Ketkä edustavat Suomea YouTuben verisellä taistelutantereella? Pelaajalehti.comin kaksiosaisen juttusarjan ensimmäinen puolisko esittelee suomalaisista pelikanavista suosituimmat.

7.8.2014 09:07

Suomalaiset viihteen monitaiturit ja videobloggaajat ovat olleet lähiaikoina koko kansan huulilla, mutta myös peliala pitää pintansa YouTube-kisassa. Pelikanavat eivät enää ole pelkästään kielitaitoisten hupia – suomeksi kanaviaan pyörittäviä himopelaajia riittää jokaiseen makuun. Kotikielinen kanava ei ehkä tavoita miljoonayleisöä, mutta faneja löytyy silti naistenlehtien keskustelupalstoilta asti.

Pelaajalehti.comin kaksiosainen juttusarja pyrkii levittämään tietoisuutta kotimaisesta YouTube-toiminnasta esittelemällä suomenkielisistä pelikanavista suurimmat ja lupaavimmat. Ensimmäistä, tilatuimpia kestosuosikkeja käsittelevää osaa varten haastattelimme suosituimman suomenkielisen pelikanavan LaeppaVian perustajaa Rauskia.

Keitä muita kolmen kärkeen mahtuu? Alla tilatuimpien suomalaisten pelikanavien esittelyt. 

 

3. MrJallu101

Listamme nuorimman pelaajan tilaajajoukko hipoo jo ensimmäistä sataa tuhattaan. Viime aikoina lähinnä FIFA 14:ään ja Grand Theft Auto V:een keskittynyt MrJallu101 vetoaa katsojiinsa aitoudellaan. Kanavan videot eivät nojaa meemien ruudulle läväyttelyyn tai turhaan ylireagointiin, vaan ne keskittyvät oleelliseen – peliin ja pelaajaan. Mies todistaa kavereidensa kanssa video toisensa jälkeen, että pelkkä pelaaminenkin voi olla viihdyttävää katseltavaa.

MrJallu101 kuuluu myös Herrasmiestubettajat-poppooseen, jonka puitteissa suomalaiset pelikanavat kokoontuvat huvittelemaan keskenään. YouTube-uransa ohella mies erittäin aktiivinen Twitterissä, ja vaikuttaa olevan mielellään tekemisissä katsojiensa kanssa.

2. TheExel80

Reilusti yli sata tuhatta tilaajaa haalinut TheExel80 on pitkän linjan Minecraft-pelaaja. Sadat videot antavat kattavan kuvan palikkapelin eri puolista, seikkailusta leppoisaan rakenteluun. Miehen rentoa selostusta on mukava kuunnella, ja pelin fanit saavat varmasti paljon irti kanavan tarjonnasta. Kanavalla nähdään silloin tällöin myös muita pelejä, mutta Minecraft on silti sen parasta antia.

Kuten moni muu pelikanava, myös TheExel80 on tuttu nimi Twitch-suoratoistopalvelussa. Hän pyörittää myös kohtuullisen aktiivista keskustelufoorumia, jonne kanavan fanit ja erityisesti suomalaiset Minecraft-intoilijat kokoontuvat.

1. LaeppaVika

Kaveriporukan yhteisestä iloittelusta syntynsä saanut LaeppaVika on kiistatta tilatuin suomenkielinen pelikanava. Se sinnittelee videobloggaajien rinnalla suosituimpien suomalaisten YouTube-kanavien kärjessä jo kolmatta vuottaan. Ryhmä ei keskity tietynlaisiin peleihin tai videoihin, vaan taitavasti editoitu, huumoripainotteinen materiaali on monipuolista ja viihdyttävää.

Ajan myötä joukkoon kuuluvat yksittäiset pelaajat ovat keränneet suosiota, ja esimerkiksi Fisu-nimimerkillä tunnetulla jäsenellä on nykyään oma videoblogikanava. LaeppaVian voisi jopa sanoa saavuttaneen ensimmäisenä suomalaisena pelikanavana julkimostatuksen: ryhmä vieraili taannoin Yukiconissa, kanavan paitoja voi bongata teinityttöjen päältä kadulla ja fanitaidetta pursuaa ovista ja ikkunoista. 

Pelaaja uteli LaeppaVian editoijan ja perustajan Rauskin ajatuksia YouTube-julkisuudesta:

Mistä LaeppaVika sai alkunsa?
LaeppaVika sai alkunsa ylläpitämältäni Raumoogle-nimiseltä kanavalta. Sen oli tarkoitus olla kanava, johon aika ajoin lisäilisin kauhupelikokemuksiani kavereideni ja itseni iloksi. Julkisen YouTube-alustan kautta sana kanavasta kuitenkin levisi. Kiinnostuksesta syntyi LaeppaVika, joka on aiemmin mainitun kaveripiirin kanava. Sen puitteissa voimme pitää yhdessä hauskaa kettuilemalla, pelleilemällä ja kilpailemalla keskenämme. 

Aloitteko tekemään videoita suuryleisö mielessä, vai tuliko suosio yllätyksenä?
Emme olisi ikinä osanneet odottaa näin massiivista katsojakuntaa. Tilaajamäärä on mielestämme silti vain harrastuksemme mukana kasvanut numero. Kaikki ovat tervetulleita nauramaan kanssamme suosion määrästä riippumatta. 

Onko kanavan pyörittämistä ja tavallista elämää vaikea tasapainottaa?
Henkilökohtainen elämä ja opiskelu ovat pääosin menneet LaeppaVika-toiminnan edelle… Ainakin toistaiseksi.

Mikä on parasta YouTube-suosiossa?
Saamme vihdoinkin kavereita! Juttelemme fanien kanssa Twitchissä, ja meidät saa myös kiinni. Facebookissa ja sähköpostitse.

Onko videoiden tekeminen alkanut tuntua työltä julkisuuden kasvaessa?
LaeppaVian virallisena editoijana voin ylpeänä sanoa, että videoiden tekeminen ei tunnu työläältä, vaan toimii pikemminkin vapaa-ajan viihdykkeenä ja täydennyksenä.

Tarttuisitteko tilaisuuteen, jos teille tarjottaisiin kanavanne myötä jotakin muuta mediatyötä?
Ehkä, mutta osa meistä on jo työssä käyviä nuoria miehiä. Olemme tällä hetkellä yhteistyössä sekä toisten kanavien että Xbox Suomen kanssa, joten kanavaan liittymätön mediatyö ei välttämättä mahtuisi kalenteriin.

Oletteko paljonkin tekemisissä muiden suomalaisten YouTube-kanavien kanssa?
Suomalainen YouTube-skene on hyvin videoblogipainotteinen. Pelikanavilla on kuitenkin usein yhteisiä pelihetkiä, joissa minäkin olen ollut mukana LaeppaVikaa edustamassa. Pääosin kaikki tunnetuimmat ”tubettajat” ovat mukavia ihmisiä myös kameroiden ollessa kiinni.

Mitä vinkkejä antaisit aloittelevalle pelikanavalle?
Tehkää sitä, mistä pidätte ja nautitte. Yrittäkää löytää oma tyylinne ja pitäkää siitä kiinni. Alle 18-vuotiaiden ja huonosti kritiikkiä kestävien ihmisten kannattaa kuitenkin ehkä etsiä muuta puuhaa.

 

Juttusarjan toinen osa on luettavissa täältä.

Lisää luettavaa