Let’s Pelataan: Näin suomalaispelaajat edustavat verkossa, osa 2

Onko kymmeniä tuhansia tilaajia koukuttanut YouTube-kanava automaattisesti parempi kuin vähemmän suosittu kollegansa? Pelaajalehti.comin kaksiosaisen juttusarjan toinen puolisko antaa puheenvuoron suomalaisen pelikanavayhteisön pikkutekijöille.

7.8.2014 09:07

Vaikka kilpailu YouTubessa on kovaa, tilaajamäärä ei ole välttämättä kaikki kaikessa. Myös vähemmät tunnetut kanavat tekevät laadukkaita videoita ja voivat olla aivan yhtä omistautuneita harrastukselleen. Kotimaiset pelikanavat vetävät yhtä köyttä, ja uudemmat tulokkaat saavat usein tukea ja näkyvyyttä suositummilta edeltäjiltään.

Pelaajalehti.comissa nähtiin aiemmin tällä viikolla kourallinen suosituimpia suomalaisia pelikanavia, mutta nyt on pienempien tekijöiden vuoro. Tätä osaa varten haastattelimme edellisen puoliskon kommenteissa useaan otteeseen esiintynyttä M3RQuRia.

Juttusarjan ensimmäisen osan voit lukea täältä.

Millaiset kanavat raivaavatkaan tällä hetkellä tietään huipulle? Alla kolmen pienemmän, mutta lupaavan suomalaisen pelikanavan esittelyt.

 

1. Vulpes Arctos

Vulpes Arctos panostaa sisältöönsä – puhtaan pelaamisen sijasta hänen videonsa ovat mielenkiintoisia informaatiopläjäyksiä, jotka jaksavat asiantuntevuudestaan huolimatta naurattaa ääneen. Erityisesti retropeleihin lähiaikoina keskittynyt mies sekoittaa pelien historiaa ja arvostelumaisia huomioita omaan pelikuvaansa, ja juttu luistaa kuin ammattitekijällä. Hieman keskivertoa lyhyemmät videot ovat omiaan vaikkapa kahvitauon viihdykkeeksi. 

Pelaajaboardeiltakin tuttu Vulpes on kunnostautunut kanavallaan myös varsinaisten peliarvostelujen parissa. Sen lisäksi miekkonen pitää aktiivista blogia, jossa hän tarinoi pelien ja elokuvien lisäksi myös tavallisesta elämästään.

2. Plantgrowth

Pläntin Pelivideot -kanavaa pyörittävä Plantgrowth vetoaa aikuisempaan yleisöön luottamalla pelien omiin meriitteihin. Huutoa, käkätystä ja ylitseampuvaa huumorieditointia kaipaaville hänen kanavansa ei ehkä ole juuri se oikea, mutta pelkistettyä pelaamista ja varsinaisiin pelimekaniikkoihin tutustumista arvostavat katsojat saavat varmasti haluamansa. Kanavan tarjonnasta jokainen löytänee omansa: pelejä löytyy nostalgiapommeista suosituimpiin uutuuksiin.

Suuri osa kanavan sisällöstä ilmestyy ensin Twitch-suoratoistopalvelussa Plantgrowthi-nimimerkillä, mutta sitä lukuun ottamatta mies ei ole lähtenyt markkinoimaan YouTube-persoonaansa sen suuremmin sosiaalisissa medioissa.

3. M3RQuR

Tämänkertaisen listan ehkä tunnetuin vahvistus M3RQuR poikkeaa muiden mukaan päässeiden tavoin suomalaisen yleisön suuresti suosimasta valitut palat -tyyppisestä kaavasta. Kuten Plantgrowth, hän keskittyy klassisiin läpipeluusarjoihin, joissa peli itse tarinoineen on pääosassa. Rauhallisempi tahti ei kuitenkaan tee miehen videoista tylsää katsottavaa, sillä luonnollisen kuuloinen kommenttiraita tukee peliä kuin peliä oivasti.

Oman puuhastelunsa lisäksi M3RQuR vierailee ahkerasti myös muiden suomalaisten pelikanavien videoilla, ja hänet voi löytää tuttuun tapaan sekä Twitchistä että Twitteristä.

Pelaaja jututti M3RQuR-nimimerkillä tunnettua miestä ruohonjuuritason tekemisen tiimoilta.

Mistä M3RquR-kanava sai alkunsa?
Etsin vuosia sitten verkosta Metal Gear Solid 4:n läpipeluuohjetta, ja yllätyksekseni löysin YouTube-videon, jossa amerikkalainen kaveri pelasi kyseistä peliä ja opasti jumiin jääneitä. Lähdin etsimään lisää vastaavaa materiaalia, ja suomalaiset pelikanavat löydettyäni oma innostukseni nousi pintaan.

Pidän tietenkin pelaamisesta, mutta en ole koskaan viihtynyt yleisön edessä, joten tämä on oiva tapa esiintyä olematta itse valokeilassa.

Mikä pelikanavissa vetää katsojia puoleensa?
On mukava nähdä, miten muut reagoivat peleihin, joita on itse pelannut. Myös itselleen kokonaan tuntemattoman pelin voi kokea omalla tavallaan YouTuben kautta. Parhaita hetkiä ovat ne, kun katsojana pääsee jakamaan suuret tunteet pelaajan kanssa – ehkä huudatte ruudulle yhteen ääneen!

Pelaajan persoonallisuus on myös todella keskeisessä osassa kanavan vetovoimaa ajatellen. Katson mielummin itse huonoa peliä hyvällä selostuksella, kuin hyvää peliä huonolla.

Mikä houkuttelee ihmisiä aloittamaan pelikanavia?
Syitä kanavan perustamiseen on monia, mutta YouTubesta on tullut lähivuosina valtava ilmiö, mikä valitettavasti vetää paljon kuuluisuudennälkäisiä ihmisiä puoleensa. Omat lähtökohtani olivat ja ovat edelleen hieman toista maata.

En väitä, etteikö tuntuisi hienolta, kun joku tunnistaa minut jossakin, mutta perusajatuksenani oli kuitenkin piristää muiden päivää omalla tekemiselläni. Ensimmäiset näkemäni pelivideot hymyilyttivät, ja saamani palautteen perusteella olen onnistunut tuomaan samaisen hymyn myös muiden huulille. Se on minulle suurin mahdollinen kiitos.

Miten pienen pelikanavan kannattaa markkinoida itseään?
Kanavan markkinoiminen saattaa olla hyvinkin hankalaa. Esimerkiksi oman kanavansa mainostaminen muiden videoiden kommenteissa poikii enemmän huonoa kuin hyvää. Itseään voi tuoda positiivisesti esille olemalla aktiivinen YouTube-yhteisössä ja verkostoitumalla muiden kanavien kanssa.

Olen saanut paljon yksityisviestejä, joissa aloitteleva kanava esittelee itsensä, kertoo tekemisistään ja pyytää neuvoja ja tukea. Tämän kaltainen lähestymistapa avaa paljon ovia, kunhan turhaa hyökkäävyyttä muistaa välttää.

Onko oma kanavasi muuttunut sen suosion kasvaessa?
Vaikka kanavan perusidea on pysynyt samana, sen sisältö on muuttanut hieman muotoaan tilaajamäärien noustessa. Vaikka pelaan edelleen sellaisia pelejä, joista itse pidän, valitsen videoihini yhä useammin niin sanottuja valtavirtateoksia. Tahtoisin tosin palata takaisin juurilleni ja herätellä vanhoja klassikoita henkiin.

Olen itse myös varmasti muuttunut matkan aikana. Itsevarmuus on hiipinyt ujouden tilalle kuin itsestään. Uskallan nykyään sanoa, mitä mieleeni putkahtaa, ja reagoida asioihin vahvemmin. Tätä nykyä joudun joskus jopa toppuuttelemaan itseäni, ettei peli itse jää videoissani taka-alalle!

Katsojakunnan myötä myös paineet ovat kasvaneet. Saan paljon pyyntöjä ja ehdotuksia, ja tahtoisin toki miellyttää mahdollisimman monia. Välillä tilanne on päässyt siihen pisteeseen, että mieleni on tehnyt heittää headset seinään ja lopettaa. Viikon tauko, positiiviset kommentit ja muiden kanavien seuraaminen auttavat aina. Varsinkin aloittelevat kanavat auttavat herättelemään minussa jälleen innostusta: ne muistuttavat, että videoita tehdään puhtaasti koska se on hauskaa. Tekeminen itsessään on palkitsevaa suomalaisessa peliyhteisössä.

Millaisissa merkeissä suomalaiset pelikanavat ovat toistensa kanssa tekemisissä?
Suomen pelikanavayhteisö puhaltaa pitkälti yhteen hiileen, ja yhteistyöpartnereita on todella helppo löytää. Lähinnä tämä pitää sisällään yhdessä pelailua, mutta myös muutamia podcasteja on syntynyt.

Yhteistyö on tahollaan tärkeä tapa tuoda omaa kanavaansa näkyviin. Toisen kanavan tilaajat saattavat kuulla uudesta tulokkaasta ensi kertaa ja tykästyä tämän tekemisiin. Tämän lisäksi olen itse saanut tutustua upeisiin ihmisiin erilaisten projektien myötä ja muodostanut ystävyyssuhteita, joita ylläpidetään vielä tänäkin päivänä.

Mitä neuvoja antaisit aloitteleville pelikanaville?
Panostakaa siihen, mikä teitä kiinnostaa – juttu luistaa paremmin, jos pelattavana on tuttu peli. Varmuus tekemiseen kasvaa kovalla työllä. Muistakaa silti pitää hauskaa, viihdettähän videot vain ovat!

Tilaajamääriin ei kannata myöskään keskittyä liikaa. Jos nautitte videoiden teosta, tilaajat seuraavat kyllä ajan myötä perästä.

Lisää luettavaa