League of Legends -kehittäjä Riot Gamesilla juonitaan ulosmarssia yhtiön yrittäessä blokata kahden työntekijän oikeushaasteet

Kuukausia Riot Gamesia ympäröinyt keskustelu sukupuolitasa-arvosta ei ole saavuttanut loppuaan.

30.4.2019 09:28

Ulosmarssin mahdollisuus on noussut aina vain todennäköisemmäksi League of Legends -kehittäjä Riot Gamesin sisällä, pelisivustot Kotaku ja Waypoint raportoivat.

Sivustojen Riot Gamesilla työskentelevien lähteiden mukaan ajatus ulosmarssista on ollut olemassa jo viime vuodesta lähtien, kun Kotaku julkaisi artikkelin yhtiössä ilmenneitä seksismisyytöksiä koskien. Suunnitelmat saivat tuntuvasti kuitenkin lisää tuulta purjeisiinsa nyt huhtikuun lopulla, kun julkisuuteen tuli tieto Riotin aikeista blokata kahden sen nykyisen työntekijän oikeushaaste sukupuolisyrjintää koskien.

Oikeuteen päätymisen sijaan Riot on lähtenyt ajamaan, että tapaus käsiteltäisiin välimiesoikeudessa. Yhtiön mukaan työntekijät luopuivat nimittäin oikeudestaan haastaa Riotin oikeuteen, kun heidät pestattiin sinne töihin. Käytäntö ei ole mitenkään epätavanomainen, sillä vasta aiemmin tänä vuonna Google ilmoitti luopuvansa välimiesoikeuteen liittyvistä pakotuksistaan, kun sen työntekijät järjestivät oman ulosmarssinsa hyvin vastaavanlaisissa olosuhteissa.

Ilman valamiehistöä ja tuomaria toimivaa välimiesoikeutta on kritisoitu varsinkin siitä, että sen kautta työntekijöille on epätodennäköisempää saada työnantaja vastuuseen siihen kohdistetuista syytöksistä. Asianomaisten asianajajana toimiva Ryan Saba on ilmoittanut taistelevansa pakotettua välimiesmenettelyä vastaan ja perustellut tätä sillä, kuinka kyseessä ei olisi ensimmäinen tapaus, jossa pakotettu välimiesmenettely saataisiin käännettyä oikeuteen asti.

Ärtymystä Riotin työntekijöissä on koko tapauksen suhteen herättänyt se, kuinka pahoitteluista ja muutoslupauksista huolimatta Riot ei ole osoittanut tarpeeksi toimia edistääkseen yhtiössä sukupuolten välistä tasa-arvoa. Varmaa tietoa ulosmarssisuunnitelmien mittakaavasta ei tällä hetkellä ole, mutta jo ennen Kotakun ja Waypointin raportteja Riotin monimuotoisuudesta vastaava johtaja Angela Roseboro otti niihin maanantaina kantaa Riotin Slack-kanavilla. Myöhemmin medialle julkaistiin vielä oma lausunton asiasta:

– Olemme ylpeitä, että kollegamme puolustavat asioita, joihin he uskovat. Haluamme Riotin työntekijöillä olevan mahdollisuus tulla kuulluksi, joten olemme istumassa tänään alas heidän kanssaan kuulemaan heidän mielipiteittään ja oppimaan lisää heidän näkemyksistään välimiesmenettelyyn liittyen. Olemme puhumassa aiheesta myös torstaina koko yhtiön käsittävässä kokouksessamme. Molemmat ovat meille tärkeitä foorumeita puhua nykyisistä käytännöstämme ja kuunnella työntekijöiden palautetta, Ne ovat molemmat tärkeitä osia arvioida kaikkia käytäntöjämme aina välimiesmenettelyjä myöten, Riotin lausunnossa todetaan.

Lähde: Kotaku (1), (2), Waypoint

Lisää luettavaa