Kritiikki japanilaisia pelejä kohtaan jatkuu

Pelinkehittäjien kokoontuminen käynnistyi vauhdilla, kun Fezistä tunnettu indie-kehittäjä lyttäsi japanilaiset pelit yleisön edessä.

6.3.2012 19:02

Fezin juuri valmiiksi saanut Phil Fish kohahdutti Game Developers Conferencessa lyttäämällä japanilaiset pelit.

Fish puhui pelinkehittäjien kokoontumisessa juuri Indie Game the Movie -näytöksen jälkeen. Hän on yksi elokuvan tähdistä ja vastaili näin yleisön esittämiin kysymyksiin.

Leffa itsessään sai positiivisen vastaanoton, ja Fishin kommentteja sen jälkeen kiiteltiin aplodein. Tunnelma muuttui kuitenkin radikaalisti, kun eräs japanilainen kehittäjä sai puheenvuoron. Hän kertoi aluksi olleensa iloinen nähdessään, kuinka monet indie-kehittäjät ovat saaneet inspiraatiota japanilaisista peleistä kuten Super Mario tai Zelda.

Varsinaisessa kysymyksessään kehittäjä kuitenkin tiedusteli, mitä mieltä Fish on nykyajan japanilaisista peleistä. Miehen vastaus oli välitön ja yksinkertainen.

– Pelinne ovat vain syvältä, Fish tylytti.

Hän jatkoi luettelemalla suunnitteluvirheitä. Kysyjä kiitti ja istuutui, mutta esityksen jälkeen ihmiset alkoivat kyseenalaistaa Fishin lausunnon ja erityisesti tyylin. Osa tyytyi keskustelemaan privaatisti, kun taas toiset esittivät kritiikkinsä julkisesti.

Muun muassa Braid-suunnittelija Jonathan Blow’n esittämää kritiikkiä pidettiin perustellumpana ja tahdikkaampana. Myös Blow esiintyi dokumentissa uuden The Witness -projektinsa kera.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun japanilaisia pelejä kritisoidaan. Muun muassa Capcomin entinen tuottaja Keiji Inafune julisti äänekkäästi kotimaansa peliteollisuuden tuhoa.

Game Developers Conference järjestetään kuluvalla viikolla San Franciscossa.

Lisää luettavaa