Kohumyrsky iski Heavy Rain- ja Detroit-kehittäjä Quantic Dreamiin – studiopomot kiistävät syytteet myrkyllisestä työilmapiiristä

Detroit: Become Humania parhaillaan PS4:lle kehittävä Quantic Dream on joutunut kovan kohumyllytyksen keskelle ranskalaisjulkaisujen kautta ilmenneiden työilmapiirisyytösten johdosta.

15.1.2018 19:04

Ranskalainen pelistudio Quantic Dream on joutunut keskelle kohumyrskyä koskien sen työilmapiiriä. Ranskalaisjulkaisut Le Monde, Canard PC ja Mediapart julkaisivat viikonloppuna aihetta käsittelevät reportaasit, joissa studion entiset työntekijät syyttävät Quantic Dreamia erityisesti myrkyllisestä työyhteisöstä.

Raporttien mukaan studiossa vallitsee koulupoikien käytökseen rinnastettavissa oleva paikoin seksistinen ja rasistinen ilmapiiri, josta Quantic Dreamin johtokaksikko David Cage ja Guillaume de Fondaumière on ollut hyvinkin tietoinen. Tämä on tullut erityisesti esille 600 photoshop-otoksesta koostuvasta kuvakokoelmasta, jossa Quantic Dreamiin kytköksissä olleita henkilöitä esitettiin välillä seksuaalisessa ja rasistisessakin kontekstissa, eikä natsiviittauksiltakaan olla säilytty. Kyseisten kuvien kerrottiin pyörineen studiossa ainakin vuosina 2013-2017, kunnes yhtiön tietohallintovastaava törmäsi niihin löytäen materiaalia myös itsestään.

Fondaumièrea on lisäksi syytetty yhtiön juhlissa tehdyistä iskuyrityksistä. Cagea on vuorostaan kritisoitu esimerkiksi Quantic Dreamin naisnäyttleijöihin kohdistuneista sopimattomista huomautuksista sekä toistuvista vitseistä, joiden sisältö heittelee homofobian ja rasismin välillä. 

Varsinkin Cagen johtajuutta on myös kyseenalaistettu. Raportit kertovat työntekijöiden kutsuvan miestä ironisesti esimerkiksi jumalaksi ja aurinkokuninkaaksi, sillä tämä ei juuri kuuntele alaisiaan ja vaatii näiltä pitkiä työtunteja. Eräs entinen työntekijä kuvailee, että Cage kokee oikeukeudekseen ja paikakseen sanoa, mitä hän milloinkin haluaa.

Ranskalaisjulkaisujen haastattelussa sekä Cage että Fondaumière ovat kiistäneet syytökset ja että he eivät olleet tietoisia studiossa pyörineistä loukkaavimmista photoshop-kuvista. Cage on myös puolustautunut tähän kohdistuneista homofobiaa ja rasismia koskevista syytöksistä todeten, kuinka hän on tehnyt töitä seksuaalivähemmistöjen puolesta taistelevan Ellen Pagen ja kansalaisoikeuksia ajavan Jesse Williamsin kanssa, ja että hänet tulisi tuomita hänen töidensä perusteella.

Quantic Dream on julkaissut myös virallisen tiedotteen, jossa se kertoo kiistävänsä kaikki syytökset ja tehneenilmeisesti jo jonkinlaisia valituksia aiheesta jo kuukausia.. Tiedotteen mukaan yhtiölle on tärkeä ja vakava asia, että se pitää yllä kaikille turvallista työympäristöä.

Quantic Dream tunnetaan tarinavetoisten ja hyvin elokuvamaisten pelien, kuten Haevy Rainin ja Beyond: Two Soulsin, tekemisestä. Parhaillaan se valmistelee PlayStation 4:lle Detroit: Become Humania vielä täksi vuodeksi.

Lähde: Le Monde, Canard PC, Mediapart, Eurogamer

Lisää luettavaa