Kilpailulliset videopelit aktivoivat aivojen mielihyväkeskusta

Suomalaistutkimuksessa perehdyttiin videopelien ja aivojen mielihyvämekanismien yhteyteen.

5.9.2012 17:23

Aalto-yliopiston tutkimuksessa on paljastettu, kuinka videopelit aktivoivat aivojen mielihyväkeskusta. Alueen toiminta kiihtyy erityisesti ihmisvastustajia vastaan pelatessa.

Suomen Akatemian ja Aalto-yliopiston rahoittaman tutkimuksen avulla voidaan oppia ymmärtämään paremmin esimerkiksi mekanismeja peliriippuvuuden takana.

– Pelit tempaavat mukaansa osittain juuri sen takia, että niissä menestyminen tuottaa aivoissa voimakkaita mielihyvän kokemuksia samaan tapaan kuin vaikkapa syöminen tai seksi. Nämä aivovasteet ovat entistä voimakkaampia toista ihmispelaajaa vastaan pelatessa, koska toisen ihmisen voittamiseen liittyy vuorovaikutuksellinen ulottuvuus: toisen pelaajan tappiosta voidaan kokea esimerkiksi vahingoniloa, kertovat väitellyt tutkija Jari Kätsyri ja dosentti Lauri Nummenmaa Aalto-yliopistosta.

Tutkimukseen osallistuvien henkilöiden aivojen toimintaa mitattiin toiminnallisen magneettikuvauksen avulla samalla kun he pelasivat kahden pelaajan välistä tankkiammuskelupeliä. Vastapelaajan uskoteltiin olevan joko tietokoneen tai toisen ihmisen ohjaama. Todellisuudessa vastustaja oli aina toinen ihminen.

Alkuperäisen julkaisun aiheesta voi lukea Cerebral Cortexista.

Lähde: Aalto-yliopisto

Lisää luettavaa