Jo yli 30 vuoden ikään yltänyt kaupunkirakentelupeli SimCity oli aikoinaan sen tason hitti, että se poiki lukuisten jatko-osien ohella monia erikoisia seuraajia aina The Simsin kaltaisesta elämäsimulaatiosta muurahaissiirtokuntapeli SimAntiin. Kenties se vähiten tunnetumpi teos on ollut vuonna 1993 tehty öljyjalostamopelin prototyyppi SimRefinery, joka on palannut yllättäen julkisuuteen näin herran vuonna 2020.

SimRefinery oli aina siitä erikoinen tuote, ettei se ollut koskaan julkisesti saatavilla, vaan se luotiin varta vasten amerikkalaisen Chevron-energiayhtiön käyttöön. Ideana sillä oli auttaa sivistämään Chevronin eri osastoilla työskennelleitä ihmisiä siitä, mihin yhtiön toiminta tarkalleen ottaen perustui.

Prototyyppiä kehitti SimCity-luoja Maxisiin perustettu oma Business Simulation -osasto, jonka tarkoituksena oli luoda vakavampia simulaatio-ohjelmistoa Maxis-pelien käytettävyyteen pohjautuen. Osasto ehti vaikuttaa vuosina 1992-1994.

Koska SimRefinerya ei tuotu koskaan virallisesti muiden kuin Chevorinin työntekijöiden käyttöön, on siitä tiedetty lopulta hyvin vähän aina tähän vuoteen asti. Pelin nosti aiemmin toukokuussa puheeksi kirjasto- ja arkistointityöhön erikoistunut Phil Salvador, joka julkaisi mittavan artikkelin SimRefinerysta The Obscuritory -blogissa. Edes hän ei ollut onnistunut kuitenkaan pääsemään koskaan käsiksi pelin toimiviin versioihin.

Tilanne muuttui kuitenkin tällä viikolla. Salvadorin teksti oli saanut nimittäin Ars Technica -sivuston huomion, jonka yksi lukijoista, postbebop, ilmoitti lopulta saaneensa eläköityneeltä insinöörikaveriltaan haltuunsa toimivan kopion SimRefinerysta. Pari viikkoa tapahtuman jälkeen SimRefineryn prototyyppi on löytänyt tiensä verkkokirjasto Internet Archiveen, jonka kautta kuka tahansa kiinnostunut voi käydä tutustumassa pelin prototyyppiin.

Lähde: Ars Technica

Lisää luettavaa