Sonyn huhuillaan paljastavan E3-messuilla pilvipelaamiseen keskittyvän palvelun PlayStation 3:lle. Tuoreimpien tietojen mukaan Sonyn kumppanina olisi Gaikai.

Huhut lähtivät täyteen vauhtiin, kun VG247 kertoi verkkosivuillaan E3-ennakossa Sonyn oletetuista suunnitelmista. Tuolloin ei vielä tiedetty, ryhtyisikö konsolivalmistaja yhteistyöhön OnLiven vai Gaikain kanssa.

Nyt ranskalaisen GameBlogin kerrotaan kuitenkin saaneen kutsun Gaikain järjestämään tilaisuuteen E3-messuilla. Yhtiö lupaa uutisia, ”joilla on potentiaalia muuttaa videopelien, pelikonsolien ja pelitapojemme tulevaisuus”.

Sonyn E3-lehdistötilaisuus järjestetään 4. kesäkuuta Los Angelesissa, joskin suomalaisittain tilaisuuden alku vierähtää kesäkuun viidennen päivän puolelle. Tilaisuudesta tarjotaan suoraa lähetystä ainakin täällä.

Gaikai ja OnLive perustuvat pelien pelaamiseen pilvessä. Sen sijaan, että käyttäjän konsoli tai PC pyörittäisi peliä, ajetaan sitä serverikeskuksessa. Pelaajan antamat komennot välitetään verkon välityksellä serverille. Vastineeksi videokuva lähetetään servereiltä pelaajan ruudulle.

Ratkaisu vaatii vain vähän tehoja päätelaitteelta. Käytännössä Gaikai mahdollistaisi siis PC-pelaamisen PS3:lla. Huhujen mukaan Gaikai liitettäisiin jotenkin osaksi PlayStation Plus -lisäpalvelua.

Pilvipelaamisen ongelmana on pidetty sen viiveherkkyyttä. Grafiikkapiirejä valmistava Nvidia julkisti hiljattain uuden GeForce Grid -prosessoriteknologian, joka mahdollistaa kahdeksan erillisen pelin ajamisen yhdellä näytönohjaimella.

Yhtiön tavoitteena on tehdä pilvipelaamisesta taloudellisesti kannattavaa samaan tapaan kuin Netflixin kaltaisista suoratoistoon perustuvista elokuvapalveluista.

Nvidia kertoi myös pienentäneensä pilvipelaamiseen liittyvää viivettä peräti 30 millisekunnilla. Yhtiön mukaan viive saatiin GeForce Gridin ja Gaikain avulla samalle tasolle kuin konsolilla ja televisiolla eli reiluun 150 millisekuntiin.

Yhtiö pyrkii saamaan myös televisiovalmistajia vähentämään laitteidensa verkkoliitäntöjen viivettä. Näin kuva voitaisiin välittää nopeammin suoraan televisioon ilman HDMI-liitännän puskurointia.

Lähde: Sixth Axis

Lisää luettavaa