Huhu: Seuraavan sukupolven Xboxista tulossa sittenkin vielä kaksi versiota – halvemmassa ei levyasemaa ja kepeämmät tehot

Huhut puhuvat vahvasti taas sen puolesta, että seuraavan sukupolven Xboxista nähdään kaksi mallia.

4.12.2019 21:03

Uudet huhut ovat valottaneet aiempaa enemmän Microsoftin mahdollisia seuraavan sukupolven Xboxia koskevia suunnitelmia.

Ennalta on jo tiedetty varmuudella, että uusi koodinimeä Project Scarlett kantava seuraavan sukupolven konsoli on määrä saada kauppoihin PlayStation 5:n rinnalla vuoden 2020 lopulla. Epävirallisemmin supinaa on vuorostaan kuulunut jo pidemmän aikaa siitä, että Scarlett jakautuu itsessään vielä kahteen malliin: kalliimpaan koodinimeltä Anaconda kulkevaan laitteeseen ja halvempaan Lockhartiin.

Aiemmin kesällä verkossa ehti liikkua raportteja siitä, että kahden mallin taktiikasta oltaisiin luovuttu, mutta nyt sekä Kotaku että The Verge raportoivat omiin lähteisiinsä vedoten, ettei näin ole.

Molemmat sivustot kertovat, että halvemmasta Lockhart-mallista ei lyötyisi levyasemaa ja että se olisi tehoiltaan myös heikompi laite kuin sen kalliimpi veli Anaconda. Verge nostaa lukuina esille, että Anaconda tähtäisi suorituskyvyssään kymmenen terflopsin voimaan, kun Lockhartilla teraflopsit pysyivät neljässä.

Kotakun kuvailujen mukaan Microsoftin toiveena olisi, että Anacondalla kehittäjät tavoittelisivat 4K-resoluutiolla ja 60 ruutua sekunnissa pyöriviä pelikokemuksia, kun Lockhartilla tähtäin pyörisi 1440p-resoluutiossa. Anacondan tavoin se pitää sisällään nopeammat latausajat mahdollistavan SSD-kiintolevyn. Sen suorittimen kerrotaan olevan myös tehokkaampi kuin yhdenkään tämän hetken pelikonsolin, joskin puhtaassa graafisessa voimassa sen pitäisi kulkea PlayStation 4 Pron tasolla. 

Kotaku kertoo, että kehittäjien odotetaan tukevan molempia laitteita, mikä on ilmeisesti herättänyt jonkin verran huolta, miten paljon moinen rajaisi uuden sukupolven peleille aseteltavia tavoitteita. Yhtälailla Kotaku kuitenkin huomioi, että Lockhartia tullaan todennäköisesti markkinoimaan raskaasti Xboxin oman xCloud-striimauspalvelun kanssa.

Kotaku jatkaa vielä, että nykytietojen mukaan sekä Anaconda että PlayStation 5 kulkisivat tehoiltaan hyvin samoilla poluilla toistensa kanssa, mikä on näyttänyt todennäköiseltä jo pidemmän aikaa myös julkisesti. Laitteiden käyttöjärjestelmien ja muiden ominaisuuksien mukanaan tuomista mahdollisista muista eduista Sony ja Microsoft ovat sen sijaan olleet toistaiseksi vielä hissukseen.

Scarlett-konsolia koskien kehitysyksiköiden on kerrottu olevan toistaiseksi kehittäjien keskuudessa PS5:een nähden harvinaisempia näkyjä, mikä selittää osin sen, miksi PS5:n kehitysyksiköistä on valahtanut tähän mennessä jo myös valokuvamateriaalia nettiin. Seuraavan sukupolven pelejä työstävillä kehittäjillä pitäisi olla tässä välissä kuitenkin jo jonkinlainen käsitys siitä, millaiseen tekniseen maalitauluun näiden tulisi tähdätä.

Toistaiseksi tiedossa ei ole, milloin Sonyn ja Microsoftin on määrä tuoda uudet pelilaitteensa esille kunnollisesti. Microsoft puhui Anaconda-suunnitelmistaan kevyesti E3-messuilla kun taas Sony on väläytellyt hajanaisia yksityiskohtia Wired-lehden kautta nyt pariinkin otteeseen. Mikäli nykysukupolven laitteista otetaan tällä saralla yhtään mallia, voitaisiin molempia konsoleita koskevia julkistustapahtumia odotella ensi vuoden alkupuoliskolle. 

Lähde: Kotaku, The Verge

Lisää luettavaa