Heikkenikö JRPG-pelien tila juuri Euroopassa? Julkaisija NIS America etääntyy Atlusista

Eurooppaan varsinkin japanilaisia roolipelejä rutkasti tuonut NIS America päättää yhteistyönsä Atlusin kanssa. Persona 5:n mahdollisuus päästä virallisesti Eurooppaan saattoikin juuri heiketä hieman.

25.4.2016 21:47

Julkaisija NIS America on päättämässä yhteistyönsä peliyhtiö Atlusin kanssa, brittilehti MCV tietää kertoa.

MCV kertoo kuulleensa NIS American toimitusjohtalta Takuro Yamashitalta, että yhtiöiden välille on ollut hankalampaa löytää tasavertaista kumppanuussuhdetta siitä lähtien, kun Segasta tuli virallisesti Atlusin omistaja. Suhteiden katkaisemisen myötä NIS America onkin luopumassa nyt Atlusin pelien tuomisesta Eurooppaan ja samalla vastaavasti Atlus ei jakele enää NIS American pelejä Amerikassa.

NIS American voimin Atlusin peleistä esimerkiksi Persona 4 Golden ja Etrian Odyssey -sarja ovat saaneet viralliset julkaisunsa Euroopassa. NIS America ei ole hoitanut hommaansa usein myöskään mitenkään hutiloiden, vaan nykytrendeistä poiketen yhtiö on pitänyt huolen, että sen julkaisemat pelit saapuvat Eurooppaan pääasiallisesti sekä ladattavassa että fyysisessä muodossa. Viive kyseisten pelien Amerikka- ja Eurooppa-julkaisujen välillä on usein ollut myös siitä siedettävämmästä päästä. 

Atlusilla itsellään on sen sijaan hieman heikompi historia Euroopan kanssa muun muassa siksi, että sillä ei ole ollut tähän asti periaatteessa omaa toimipistettä täkäläisillä markkinoilla. Yhtiön kehuttu 3DS-roolipeli Shin Megami Tensei IV saapui esimerkiksi aikoinaan Atlusin julkaisemana Eurooppaan yli vuoden viiveellä Amerikasta ja vieläpä vain ladattavassa muodossa.

Se, että Atlus on virallisesti osa Segaa, ei sekään välttämättä ole vielä helpottamassa tilannetta,. Myös Segan kyky tuoda pienempiä pelejä Eurooppaan asti tuntuu menneen viime aikoina heikompaan suuntaan. Yhtiöllä kesti hiljattain esimerkiksi ikuisuus varmistaa, että Yakuza 0 saadaan Amerikan lisäksi Eurooppaan.

Vielä tähän mennessä Sega ja Atlus eivät ole onnistuneet edes varmistamaan, onko yhtiöiden tämän hetken odotetuimpien roolipelien joukkoon kuuluva Persona 5 saamassa Euroopassa virallista julkaisua ollenkaan. Pelin on ollut tarkoitus saapua Japaniin ja Amerikkaan noin vuoden sisällä. Peli julkaistaan sekä PlayStation 4:lle että PlayStation 3:lle, jotka ovat sentään periaatteessa aluekoodivapaita laitteita. Atlus on kerran aikaisemmin yllättänyt tosin myös kyseisenkin asian suhteen.

Atlusilla yhdysvalloissa pr-hommia hoitavan John Hardinin mukaan NIS American etääntyminen Atlusista ei ole vaikuttamassa vielä Odin Sphere: Leifthrasilin Eurooppa-julkaisuun. Kyseinen peli saadaan Eurooppaan 24. kesäkuuta.

Lähde: MCV, John Hardin (Twitter)

Lisää luettavaa