4K-termi on ollut viime aikoina kovassa käytössä pelialan markkinointipuolella, mutta tietenkåän teknologian kehittyminen ei ole jäämässä vain siihen.

HDMI-kaapeleiden standardeja hallinnoiva HDMI Forum on julkaissut nyt määritykset koskien alkuvuodesta alunperin paljastettua HDMI 2.1:tä. HDMI 2.1:n lippulaivaominaisuuksiin lukeutuvat tuki 120 hertsin 4K-videolle, 60 hertsin 8K-videolle sekä dynaamiselle HDR:lle. Mikäli tarve vielä joskus tulee, pystyy se periaatteessa myös käsittelemään 10K-resoluutiota.

Pelikuvan pätkimistä ja viivästystä vastaan kamppaileva Variable Refresh Rate -ominaisuus kuuluu sekin toki myös osaksi pakettia. Jo ennalta Microsoft onkin jo ehtinyt hehkuttaa Xbox One X:n kanssa, että sen uusin konsolimalli pystyy vielä käyttämään hyödyksi VRR:ää.

Tuore HDMI-standardiversio on suunniteltu niin sanotun Ultra High Speed -kaapelin varaan, joka tiedonsiirtokapasiteeltiltaan tukee 48 Gb/s:n kaistanleveyttä. Kaapeleista luvataan taaksepäin yhteensopivia vanhempien HDMI-laitteiden kanssa, eli erityisempää kikkailua uusien letkujen kanssa ei pitäisi olla luvassa.

Standardien julkaisun myötä HDMI 2.0.-laitteita tekevät yhtiöt voivat valmistaa tuotteitaan nyt uusimpaan standardiversioon perustuen.

Lähde: HDMI Forum

Lisää luettavaa