Epic Games otti merkittävän oikeusvoiton Googlea vastaan

Oikeuden mukaan Googlen käytännöt rikkovat kilpailuoikeutta.

12.12.2023 19:40

Epic Games on voittanut oikeudenkäynnin Googlea vastaan.

Yhtiöiden välinen oikeuskiista käynnistyi vuonna 2020, jolloin Epic ryhtyi kiertämään Google Play -kaupan komissioita ottamalla käyttöön oman maksupalvelunsa Fortnite-pelissä. Päätös johti Fortniten vetämiseen sekä Googlen että Applen kauppapaikoilta sekä oikeudenkäynteihin molempien yhtiöiden kanssa. Toinen oikeudenkäynti ratkesi pari vuotta sitten Applen eduksi, mutta Googlen ja Epicin välisessä kiistassa saatiin hyvin erilainen ratkaisu.

Merkittävässä päätöksessä valamiehistö totesi Googlen syyllistyneen kilpailua rajoittaviin käytäntöihin Android-alustalla. Päätöksen mukaan Googlella on on laiton monopoliasema Android-käyttöjärjestelmän sovellusten jakelussa Google Play -kaupan sekä Googlen omien maksupalveluiden kautta. Oikeudenkäynnissä Googlen osoitettiin esimerkiksi tehneen salaisia tulonjakosopimuksia älypuhelinvalmistajien ja suurten kehittäjien kanssa sekä pyrkineen tietoisesti estämään kilpailevien kauppapaikkojen tuomisen Androidille.

Google on jo kertonut aikovansa valittaa päätöksestä. Epic Gamesin mukaan päätös on voitto kaikille kehittäjille ja kuluttajille. Sen mukaan Google rajoittaa monopoliasemansa avulla kilpailua ja innovaatioita kiskomalla ylisuuria maksuja alustansa käyttäjiltä. Yhtiö uskoo päätöksen olevan osoitus kiireellisestä tarpeesta sääntelylle, joka rajoittaa sekä Applen että Googlen markkina-asemaa älypuhelinten sovellusmarkkinoilla.

Lähde: The Verge

Lisää luettavaa