Epic Games astui ahdisteltujen kehittäjien tueksi – ”järkyttävä trendi heikentää tervettä keskustelua”

Uusi Epic Games Store -aiheinen kohu on noussut, kun vähemmän tunnetumman Ooblets-pelin kerrottiin liittyvän pelikaupan tarjontaan.

7.8.2019 06:41

Epic Games on ilmaissut tukensa häirinnän ja uhkailujen kohteeksi joutuneelle Ooblets-pelinä tekevällä Glumberland-tiimille.

Ben Wasserin ja Rebecca Cordingleyn kaksistaan työstämä peli herätti huomiota verkossa runsaasti viime viikosta alkaen, kun kaksikko ilmoitti Oobletsin saapuvan pc:llä ensin Epic Games Storeen. Kehittäjien ilmoitus avasi tilannetta toteamalla, kuinka Epicin tuki auttaa vähentämään pelin julkaisemiseen kuuluvia taloudellisia riskejä. Samalla Wasser esitti omat enemmän tai vähemmän kieli poskessa tehdyt näkemyksensä Epic Games Storen esitetystä kritiikistä. 

– Odotin kyllä pienen osan ihmisiä [yhteisömme] ulkopuolelta lukevan julkistuksemme ja luulin kaikessa naiiviuudessani, että he näkisivät koko Epic Games Store -kiistan yhtä kevyessä valossa kuin mekin. Oltuani suoraan yhteydessä tähän joukkoon, luulin virheellisesti voivani vaikuttaa edes jotenkin heidän mietteisiinsä ja tunteisiinsa sekä purkaa tilanteen kevyellä kritiikillä aiheista, jotka ajoivat heitä hyökkäämään muita kohtaan, Wasser kertoi nyt tiistaina julkaistussa kirjoituksessaan.

Julkistus johti muun muassa Glubmberlandin Discord-kanavalla uusien kävijöiden tulvaan ja runsaaseen häirintään sekä uhkauksiin. Osan näistä Wasser on tuonut esille tuoreen kirjoituksensa yhteydessä. Hän on myös huomioinut, että hänen vastauksia aiheesta on jopa tehty väärennettyjä kuvia ja videoita, joissa hänen väitetään esimerkiksi heittäneen juutalaisvastaiseen sävyyn tehtyjä kommentteja, vaikka hän on itse juutalainen. 

Wasser ymmärtää, etteivät kaikki ole välttämättä samaa mieltä asioista hänen kanssaan. Yhtälailla hän kuitenkin huomauttaa, ettei mikään oikeuta häirintäkampanjoihin.

– En ole mikään megakorporaatiota edustava PR-yhtiö, vaan henkilö, joka puhuu ihmisille niin kuin ihminen. Yleisömme on arvostanut aina, että puhumme heille tällä tasolla, emmekä kohtele heitä kuin tarjoaisimme lehdistötiedotteita muukalaisille, Wasser jatkaa.

Ahdistelun keskellä Wasser ja Cordingley ovat yhtälailla toki kiittäneet tukijoitaan.

Epic Gamesin puolella noussut kohu noteerattiin aluksi lähinnä toimitusjohtaja Tim Sweeneyn toimesta Twitterissä, jossa hän ilmaisi provoavaan sävyyn, kuinka hän piti Glumberlandin ilmoituksesta. Häiriön kasvettua yhtiö julkaisi kuitenkin sivuillaan lopulta virallisen lausunnon, jossa se ilmoittaa tukevansa kumppaneitaan ja puhui terveen julkisen keskustelun puolesta.

– Me Epic Gamesille olemme jakaneet usein näkemyksemme pelialasta sekä siihen kuuluvista yhtiöistä, ja tuemme koko peliyhteisön oikeutta puhua vapaasti sekä kriittisesti näistä asioista aina Epicia, sen tuotteita ja kauppapaikkaa myöten. Kun kaikki jakavat hartaat näkemyksensä, pystyvät parhaat ideat lopulta kukoistamaam. Ooblets-julkistus nosti esiin järkyttävän trendin kasvun, joka on heikentämässä tervettä keskustelua. Tätä ovat olleet koordinoitu ja tarkoituksellinen virheellisen tiedon levittäminen ja työstäminen — yhdessä kumppaneiden ahdistelun, vihamielisten teemojen edistämisen ja vastakkaisia näkemyksiä omaavien pelottelu, lausunnossa todetaan.

Niin ja mikähän ihme siis on Ooblets? Glumberlanding maanviljelyä, otusten keräilyä ja tanssimista yhdistävä peli julkistettiin alunperin jo vuonna 2017. Matkalla se on pc:n ohella parhaillaan Xbox Onelle. Ohessa traileri vuoden takaa.

Lähde: Epic Games, Medium, Ooblets (kotisivu)

Lisää luettavaa