Ensitestissä: Dirt Showdown

Matias Kainulainen fiilistelee Codemastersin tulevan Dirt Showdown -ajopelin parissa.

29.2.2012 10:07

Kehittäjä: Codemasters Southam
Julkaisija: Codemasters
Julkaisupäivä: 25.5.2012
Julkaisualustat: PlayStation 3, Xbox 360, Windows
Pelin kotisivut: Codemasters – DiRT Showdown
Ikäraja: K-7

DiRT-autopelisarja siirtyy hiukan simulaatiopainotteisen kolmososan jälkeen jälleen aimo harppauksen arcademaisempaan suuntaan toukokuussa ilmestyvän DiRT: Showdownin myötä. Ensitestauksen perusteella kyse on puhtaasta romurallikaahailusta, ja vaikutteita on haettu sekä suomalaisesta Flatout-pelisarjasta että kahden ensimmäisen DiRT-pelin kaahaukseen keskittyvistä kisoista.

Showdownin kisat on jaettu kolmeen päätyyppiin. Puhdasta kilpailua tarjoillaan Race-pelityypissä. Se sisältää varsin perinteisiä kilpailuja hiekka- ja asfalttiradoilla, joilta löytyy hyppyreitä, esteitä ja ramppeja. Onpa mukana myös kahdeksikon muotoisia ratojakin. Puhdas kisailu muistutti hiukan Flatouteja, joskin radat olivat paljon suljetumpia ja lyhyempiä.

Tyyliä puolestaan edustaa DiRT 3:n Gymkhana-haasteiden kaltainen Hoonigan, jota ei kuitenkaan vielä ollut testatussa versiossa. Luvassa pitäisi kuitenkin olla monipuolisempaa ja hiukan helpommin lähestyttävää autotemppuilua kuin viime vuonna ilmestyneessä DiRT 3:ssa.

Uutena pelityyppinä sarjaan tulee mukaan myös Destruction-kisoja, joissa päästään nimensä mukaisesti hajottamaan kilpakumppaneiden autoja pienessä ja suljetussa ympäristössä Flatoutin ja Destruction Derby -pelien hengessä. Destruction-kisoihin kuuluu myös muita pelimuotoja, kuten Knockout, jossa tönitään muita autoja pois kentän reunoilta.

Muutaman kilpailun perusteella mukana on suhteellisen monipuolinen valikoima erilaisia autoja ja pelimuotoja. Ratojen joukossa on muutamia vanhoja tuttuja sarjan aiemmista peleistä, ja kisaamaan pääsee myös esimerkiksi hiekkakirpuilla ensimmäisen DiRTin tyyliin. Destruction-pelimuotojen autovalikoimasta taas löytyy esimerkiksi koulubussi ja muita klassisia romuralliautoja. Lisensoituja autoja on ainoastaan Hoonigan-pelimuodossa, mikä mahdollistaa autojen kunnollisen hajottamisen.

Pelin ajotuntuma on suhteellisen helposti lähestyttävä sekä arcademainen, ja tällä kertaa kaikissa autoissa on myös nitro lisänopeutta tuomaan. Kontakteja muiden autojen kanssa ei kannata pelätä, sillä tekoälykuskit ovat melkoisen aggressiivisia, tönivät jatkuvasti pelaajan autoa ja tarjoavat muutenkin kunnon vastuksen. Kaikkia yksinpelin pelimuotoja pääsee ajamaan myös jaetulla ruudulla kahdestaan sekä verkossa kahdeksan pelaajan voimin. Verkkopuolelta löytyy myös runsaasti puhtaaseen hauskanpitoon keskittyviä pelimuotoja.

Showdown käyttää sarjan aiemmista osista tuttua Codemastersin omaa Ego-pelimoottoria, mutta visuaalisesti peli on hiukan värikkäämpi kuin aiemmat DiRT-pelit. Kisojen aikana nähdään esimerkiksi ilotulituksia, ja mukana on myös yöaikaan ajettavia kisoja. Autot hajoavat jokseenkin uskottavasti ja pelti vääntyy jonkin verran, joskaan mekaanista vauriota ei ainakaan testatussa versiossa syntynyt.

DiRT: Showdown näyttäisi pikaisen kokeilun perusteella tarjoavan varsin perinteistä, mutta laadukkaasti toteutettua arcadekaahailua lajityypin ystäville. Peli ilmestyy toukokuussa Xbox 360:lle, PlayStation 3:lle ja pc:lle.

Lisää luettavaa