David Bowien muisto elää myös videopeleissä

David Bowie on poissa. Musiikki- ja elokuvauransa lisäksi miehellä ja tämän musiikilla oli sidoksia myös videopeleihin.

24.3.2022 14:00

Rockmusiikin suurimpiin legendoihin kuuluva David Bowie on kuollut 69 vuoden iässä. Puolitoista vuotta syöpää vastan taistellut Bowie oli alati uudistuva taiteilija, joka muistetaan pitkän musiikillisen uran ja elokuvaroolien lisäksi myös videopeleistä.

Bowien oma peliprojekti oli vuoden 1999 ranskalainen tieteisseikkailu Omikron: The Nomad Soul. Happoisessa pelissä oli reilu annos Bowien outoutta. Pelaajan ”sielu” houkuteltiin videopelin kautta kaukaiselle planeetalle, neljättä seinää rikkoen, jossa vastassa olivat valvontayhteiskunta ja demoniset voimat. Bowie esitti pelissä sekä salaperäistä vastarintajohtaja Bozia että fiktiivisen Dreamers-bändin kanssa keikkailevaa muusikkoa.

Pelaaja saattoi käydä klubeissa, joissa Bowie esitti kappaleita peliin kytketyltä Hours… -albumiltaan. Bowien vaimo, supermalli  ja näyttelijä Iman, nähtiin myös pelihahmona. Juuri Bowien musiikki teki muuten ongelmaisesta pelistä unohtumattoman. Omikronin tehnyt Quantic Dream tuli myöhemmin tunnetuksi muun muassa Heavy Rain– ja Beyond -peleistä, ja studio onkin velkaa Bowielle varhaisesta näkyvyydestään.

Bowien musiikki on myös innoittanut monia muita pelintekijöitä. Erityisesti Hideo Kojiman Metal Gear –sarjassa oli useita viittauksia Bowien musiikkiin, ja erityisesti Metal Gear Solid V: The Phantom Pain oli ripoltetu täyteen Bowieta. Peli muun muassa käynnistyi Midge Uren versiolla Bowien The Man Who Sold the Worldista ja Snaken Diamond Dogs -sotilasyksikkö on viittaus samannimiseen Bowie-albumiin.

Bowien vaikutus näkyy suomalaisissakin peleissä. Remedy-studion kauhutrilleri Alan Wake lopetti tarinansa hienosti Space Odditylla.

Lisää luettavaa