Call of Duty, World of Warcraft, Crash Bandicoot ja kumppanit siirtyvät Xboxin kelkkaan – Microsoft ostaa pelijätti Activision Blizzardin historiallisella jättisummalla

Bobby Kotick jatkaa ainakin toistaiseksi Activision Blizzardin johdossa.

19.1.2022 09:42

Microsoft on ostamassa yhtenä maailman suurimpana pelitalona tunnetun Activision Blizzardin.

Ohjelmistojätti on ilmoittanut, että se on päässyt sopuun Activision Blizzardin ostamisesta, minkä hinnaksi on raportoitu kertyvän 68,7 miljardia dollaria. Kyseessä olisi ylivoimaisesti suurin pelialan yrityskauppa tähän asti. Viime viikolla ennätystä oli haalimassa haltuunsa Take-Two, kun se ilmoitti hankkivansa mobiilijätti Zyngan 12,7 miljardilla dollarilla.

Microsoftin historian kannalta kyseessä on myös yhtiön selvästi suurin hankinta koskaan. Ennen Activision Blizzard -kauppaa Microsoftin suurin saalis oli sosiaalisen median palvelu LinkedIn, jonka se nappasi vuonna 2016 26,2 miljardilla dollarilla.

Activision Blizzard tunnetaan muun muassa sellaisista suurnimistä kuin Call of Duty, World of Warcraft, Diablo ja Overwatch. Yhtälailla se omistaa nykyisin Crash Bandicootin ja Spyron kaltaiset pelisankarit ja on tullut tutuksi esimerkiksi Tony Hawk -skeittipeleistä ja Guitar Hero -musiikkiteoksista. Myös Candy Crush -tekijä King kuuluu osaksi kokonaisuutta.

Viimeiset puoli vuotta Activision Blizzard on ollut mittavan kohun keskellä kritiikkiä ja oikeushaasteita keränneen työpaikkakulttuurin johdosta. Muun muassa sen pitkäaikaista toimistusjohtaja Bobby Kotickia onkin vaadittu eroamaan vyyhdin myötä. Activisionin lehdistötiedote antaa kuitenkin ymmärtää, että Kotick olisi Microsoft-kaupasta huolimatta pysymässä kuvioissa ainakin toistaiseksi.

– Bobby Kotick jatkaa Activision Blizzardin toimitusjohtajana. Hän ja hänen tiiminsä keskittyvät edelleen ponnisteluihin vahvistaakseen yrityksen kulttuuria ja nopeuttaakseen liiketoiminnan kasvua. Kun kauppa on saatu viimeisteltyä, raportoi Activision Blizzardin liiketoiminnallinen puoli Phil Spencerille, Microsoft Gamingin toimitusjohtajalle, Activision Blizzardin tiedotteessa kerrotaan.

Kauppa olisi määrä saada viimeistellyksi Microsoftin tilivuoden 2023 aikana, eli kesäkuuhun 2023 mennessä. Sitä ennen Activision Blizzard ja Microsoft jatkavat toimintaansa itsenäisesti.

Heti kaupan valmistumisen myötä Microsoft lupaa lisätä mahdollisimmat monet Activision Blizzard -nimikkeet osaksi Game Passin tarjontaa. Hankinnasta saatavien pelinimikkeiden kerrotaan vauhdittavan lisäksi Microsoftin pilvipelaamissuunnitelmia.

Game Passilla on Microsoftin mukaan tällä hetkellä 25 miljoonaa tilaajaa.

Mitä tulee työkulttuuriin, Microsoft lupaa arvostavansa syvästi studioiden autonomista toimintaa ja ihmisten kunnioittavaa kohtelua. Konkreettisesti ohjelmistojätti ei ole kuitenkaan kertonut, miten se on aikeissa varmistaa, että Activision Blizzardin kritisoidut työolosuhteet jäisivät historiaan.

Lähde: Xbox Wire, Activision Blizzard, The Verge

Lisää luettavaa