Ääninäyttelijöiden lakko uhkaa pelialaa lähitulevaisuudessa

Ääninäyttelijät saattavat mennä lakkoon ammattiliitto SAG-AFTR:nA yrittäessä parantaa näyttelijöiden ja peliyhtiöiden välisiä pelisääntöjä.

23.9.2015 23:38

Lukuisat pelien parissa työskentelevät ääninäyttelijät saattavat mennä lähitulevaisuudessa lakkoon, mikäli yhdysvaltalaisen SAG-AFTRA-ammattiliiton parhaillaan käynnissä oleva jäsenäänestys menee läpi.

SAG-AFTRA on viime helmikuusta lähtien yrittänyt heikolla menestyksellä neuvotella pelijulkaisijoiden, kuten Electronic Artsin, Activisionin, Disneyn ja Warner Brosin, kanssa aiempaa reilummista ääninäyttelytöitä koskevista toimintakäytännöistä. SAG-AFTRA tavoittelee jäsenilleen erityisesti mahdollisuuksia saada rojaltimaksuja yli kaksi miljoonaa kappaletta myyneistä peleistä sekä ”stunttimaksuja” töistä, jotka voivat olla raskaita äänelle.

Liitto vaatii myös stunttikoordinaattoreiden läsnäoloa mahdollisiin liikkeenkaappaussessioihin ja toivoo, että julkaisijat olisivat avoimempia sen suhteen, millaisten pelin parissa ääninäyttelijöitä palkataan. Tällä hetkellä ääninäyttelijät eivät välttämättä aina esimerkiksi tiedä, millaisessa kontekstissa heidän tekemäänsä työtä käytetään ja monissa tapauksissa jopa pelin nimi on pitkään salaisuus, jota ei ääninäyttelijälle tai edes tämän agentille suostuta helpolla kertomaan.

SAG-AFTRA vastustaa myös joidenkin peliyhtiöiden ehdottamia sanktiokäytäntöjä. Joissain tapauksissa ääninäyttelijöille on haluttu antaa esimerkiksi sakkoja epämääräisesti sen perusteella, jos nämä eivät tavalla jos toisella vaikuta tarkkaavaiselta työssään.

Mennäkseen lakkoon on 75 prosenttia SAG-AFTRA:n ääninäyttelijäjäsenistä äänestettävä myönteisesti lakkoa kohtaan. Lakon tapahtuessa liiton jäsenet eivät saa työskennellä videopelien parissa ennen kuin jonkinlainen sopimus peliyhtiöiden kanssa on saavutettu. Äänestys lakosta päättyy 4. lokakuuta, minkä jälkeen peliyhtiöiden kanssa yritetään vielä viimeisen kerran saada sopu ihan vain neuvottelujen voimin.

Osa liittoon kuuluvista ääninäyttelijöistä on kääntynyt Twitterin puoleen osoittaakseen tukensa lakkoa kohtaan. Keskustelua aiheesta on käyty sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #PerfomanceMatters ja #IAmOnBoard2015.

Lähde: GamesIndustry, NeoGAF, SAG-AFTRA, Ars Technica

Lisää luettavaa