15-vuotias pelistudio heittää hanskat tiskiin pelinkehityksen suhteen – ”olemme dinosauruksia”

15 vuotta pelialalla pienempiä pelejä kehitellyt Two Tribes on päättänyt lopettaa uusien pelien tuottamisen. Syy on yksinkertaisesti se, että studion henkilöstö kokee pudonneensa kelkasta markkinoiden uudistuksen alla.

10.3.2016 23:58

Vuodesta 2000 asti toiminnassa ollut alankomaalainen pelistudio Two Tribes on vetäytymässä pois pelialalta. Yhtiön kotisivuilla tehdyn ilmoituksen mukaan Two Tribesin viimeiseksi uudeksi peliksi on jäämässä syyskuussa kauppoihin tavoiteltu RIVE, jonka julkaisun jälkeen se siirtyy pelien maailman osalta lähinnä tukirooliin ja suuntaa mahdollisesti etsimään myös uutta onnea pelimarkkinoiden ulkopuolelta.

Varsin radikaalia päätöstään Two Tribesin henkilöstä kuvailee sillä, että kehittäjät tuntevat olonsa dinosauruksiksi aina vain muuttuvien markkinaolosuhteiden alla.

– Olemme tottuneet työskentelemään itse tehtyjen peimoottorien parissa. Se on teknologiaratkaisu, joka sopii meille mainiosti, mutta samalla se ei ole millään tavalla kilpailullinen Unityn tai Unreal Enginen kaltaisten työkalujen käytön kanssa. Olemassa on myös rahoitusmalleja, kuten free-to-play. Tunnemme parhaiten vain perinteisen maksumallin ja se on ainut, jonka parissa tunnemme olomme mukavaksi työskennellä. Sama pätee markkinointiin: tiedämme kuinka tehdä kohtalaisen trailerin ja lähettää lehdistötiedotteen, mutta meillä ei ole hajuakaan kuinka saada huomiota YouTubessa tai Twitchissa, Two Tribesilla kerrotaan.

Kaksi vuotta sitten Two Tribes joutui karsimaan pääosan henkilöstöstään, kun sen tuorein peli Toki Tori 2 ei myynyt toivotulla tavalla. Toki Tori -sarjan lisäksi studio on tunnettu myös muun muassa pulmapeli Edgesta ja onpa se luonut paljon myös mobiilipelejä jo ennen iPhonen ja iOS:n esiinmarssia. Varsinaiset huippuhetkensä studio koki latauskauppojen alettua yleistyä maailmalla, kunnes kilpailu niissäkin kävi lopulta äärimmäisen tiiviiksi.

– Älkää ymmärtäkö meitä väärin: me ehdottomasti rakastamme pelien tekemistä ja koemme olleemme myös varsin hyviä siinä. Kun kuitenkin kysyt meiltä mitään pelialan uusista suunnista, ilmestyy päämme päälle lähinnä vain suuri kysymysmerkki, Two Tribesin kehittäjät summaavat.

Kokonaisuudessaan Two Tribesin ilmoituksen voi lukea tästä. Ohessa on myös aihetta sivuava uusi traileri RIVEsta.

 

Lisää luettavaa