Natsimurhaa Switchillä

Wolfenstein II: The New Colossus oli viime vuoden parhaita pelejä. Ruotsalaisen MachineGamesin napakymppi tarjoili ihan kohtalaisen toimivaa toimintaa mutta myös hillittömän hyvän tarinan ja kiinnostavan pelimaailman, jotka silottelivat helposti pelin pienet rosoisuudet.

Nyt on Switch-yleisön vuoro, sillä toisen modernin id-napakymppi Doomin tavoin myös Wolfenstein II käännettiin jälkijunassa Nintendon mainiolle käsikonsolille. Doominsa pelanneet tietävät suunnilleen mitä on tarjolla: Wolfenstein II riisuttuna, mutta silti yhtä toimivana versiona.

On ihan selvää, että kannettavaksi käsikonsoliksi suunniteltu ja tablettiraudan varaan rakennettu Switch ei paini aivan samassa teholuokassa kuin PlayStation 4 ja Xbox One, saati sitten uudet pelitietokoneet. Kun Wolfenstein II on suunniteltu ottamaan kaiken irti näistä tehomyllyistä, jotain on tietysti pitänyt karsia.

Käännöksestä vastannut Panic Button Games on painottanut sujuvaa ja pehmeää ruudunpäivitystä, sillä The New Colossus pyörii sekä käsikonsolilla että televisioon liitettynä pääosin pehmeästi. Pelimoottorissa renderöidyt välianimaatiot hieman yskähtelevät välillä ja ruudunpäivitysnopeus notkahtelee hieman, mutta kokonaisuus on yllättävän vaikuttava.

”Olisi ehkä aika lähettää inkvisitio vierailemaan Panic Button Gamesin toimistolla, sillä jotain saatanallisia riittejä siellä täytyy olla käynnissä.”

Vielä vaikuttavampaa on se, että sulavuudesta ei makseta suunnatonta hintaa. Tietenkin Switch-käännös näyttää isoveljiensä rinnalla vaisummalta, mutta natsimurhan keskellä muutoksia ja leikkauksia ei juuri huomaa. Television kautta pelattuna Wolfenstein II näyttää hyvältä, vaikka resoluutiota on selvästi laskettu. Suurissa ja avoimissa kohtauksissa huomaa, että horisonttia kohti mentäessä yksityiskohtia karsitaan vauhdilla, mutta onneksi suuri osa pelistä sijoittuu rajoittuneemmille alueille.

Käsikonsolitilassa pelattuna resoluutio kärsii kohtalaisesti ja peli näyttää välillä kovin pehmeältä ja sumealta, mutta ei siinä määrin, että pelikokemus siitä kamalasti kärsisi. Ohjaus tosin rasittaa hieman, sillä Joy-Conit eivät oikein tunnu hyvältä. Tarkka tähtääminen on hankalaa, joskin antelias automaattitähtäys rautatähtäin ylhäällä auttaa. Pro-ohjaimella pelituntuma on mainio, joten sen ostamiseen tuli jälleen yksi lisäsyy.

Olisi ehkä aika lähettää inkvisitio vierailemaan Panic Button Gamesin toimistolla, sillä jotain saatanallisia riittejä siellä täytyy olla käynnissä. En tiedä, miten muuten on selitettävissä, että firman Switch-käännökset näyttävät näin hyvältä ja pyörivät näin hyvin.

Suurimmat kysymykset kohdistuvat Bethesdaan, sillä Wolfenstein II:een on tehty muutamia hämmentäviä leikkauksia (katso laatikko). Ne ovatkin suurin syy sille, miksi Switch-versio jää kumppaneistaan jälkeen. Itse peli on kuitenkin yhä rautaa ja pelaamisen arvoinen, jos se sattui viime vuonna lipsahtamaan ohi. Natsien harventaminen toimii Switchilläkin.

7/10
JulkaisijaBethesda
PeligenretToiminta
JulkaisualustatNintendo Switch
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätKiroilu, Seksi, Väkivalta
Lisää luettavaa