V-Rally 4

V-Rallyn paluu ei puske rallipeligenreä eteenpäin, mutta luvassa on hauskaa ajanvietettä WRC 7:n hengessä.

30.10.2018 12:00

Retrosta viis ja sataa oikeaan

Luit aivan oikein. Vuonna 1997 PlayStationille kaasuttanut V-Rally on saanut jatko-osan vuonna 2018. Toki V-Rally 2 ja 3 viihdyttivät pelaajia vielä vuosituhannen taitteen jälkimainingeissa, mutta sarjan edellisestä julkaisusta on silti kulunut yli 16 vuotta.

Ei sillä, että V-Rally 4:llä olisi erityisen paljon tekemistä ysäriolohuoneiden pelisuosikin kanssa. Pelin takaa löytyvät samat tekijät kuin viime vuosien virallisella WRC-rallipelisarjalla. Karmivan WRC 6:n jälkeen WRC 7 korjasi jo pahimmat ongelmakohdat, joten ehkä V-Rallyn paluuseen voi suhtautua hiukan luottavaisemmin.

WRC 7:n jäljet näkyvätkin V-Rally 4:ssä pelimoottorina ja sekavina valikkorakenteina. Toinen puoli yhtälöstä on syntynyt siitä, että V-Rally 4 on lainannut surutta DiRT-sarjalta. Niinpä luvassa on paljolti samoja asioita samaan tapaan paketoituna.

Yksinkertaisten yhden erikoiskokeen rallien lisäksi tarjolla on rallicrossia, mäkikisoja, crosskarteja ja gymkhana-autoakrobatiaa. Uratilassa tavoitteena on napata mestaruus kotiin jokaisessa lajissa, mikä luonnollisesti tarkoittaa erilaisia autoja, päivitysosia ja pätevää henkilökuntaa. V-Rally 4:ssä managerit ja mekaanikot vaativat palkkansa viikon välein, joten ei ole aivan yhdentekevää, missä kisoissa ja millä menestyksellä viikkonsa viettää.

V-Rally 4 arvostelu

”WRC-juuriensa tavoin V-Rally 4 on yllättävän hyvä ajettava.”

V-Rally 4 arvostelu

WRC-juuriensa tavoin V-Rally 4 on yllättävän hyvä ajettava. Kauniisiin ja mielikuvituksellisiin paikkoihin luodut radat kärsivät vain hiukan turhan leveäksi vedetystä ajoväylästä, mutta toki reitiltä poistumisella on yleensä ikäviä seurauksia. Lumi ja jää on mallinnettu auttavasti: pito on pääpiirteittäin oikein, mutta lumipenkat ovat pettymys. Turha realismi loistaa ajettavuudessa poissaolollaan, mutta vastapainoksi meno on sentään hauskaa. Jaetun ruudun tila tuonee hupia illanistujaisiin, ja tarvittaessa kisat voi viedä nettiin.

Useamman alalajin ansiosta myös autovalikoima on sopivan laaja. Autot on mallinnettu asiallisesti sisätiloja myöten, vaikka ohjaamonäkymässä hirvittää kuljettajan laiska jalkatyöskentely. Auton asetuksia voi hienosäätää monin tavoin itselleen sopivaksi jopa alustatyypeittäin. Lisää hupia saa päivitysosien avaamisesta ja asentamisesta.

Graafisesti V-Rally 4 on välähdys menneisyydestä. Maisemiin ja autoihin on upotettu kohtuullisen paljon yksityiskohtia, mutta valaistus, tekstuurit ja varjostimet muistuttavat edellisen polven pelikoneista. Kankeasti kontrolloitava valokuvatila korostaa, että itse 3D-malleissa riittää kyllä yksityiskohtia loputtomiin, mutta niitä katsellaan vanhojen rosolasien läpi.

Kenelle V-Rally 4 sitten sopii? WRC 7:n ankein puoli oli sen keskittyminen vain uusimpaan uuteen, joten V-Rally 4 paikkaa tilannetta klassisilla ralliautoilla ja erilaisilla kilpailutyypeillä. Jos etsit kepeää rallihupia Codemastersin teosten ulkopuolelta, voi peli hyvinkin tarjota viikon tai kuukauden haasteet.

6/10
PeligenretAjo, Ralli
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa