Kuolleiden kekkerit

Useimmiten fantasia-aiheisissa roolipeleissä miekkoja kalistelevat luurangot ja muut epäkuolleet kuuluvat helpoimpiin vastuksiin. Tamperelaisen 10tonsin kuvaavasti mutta mielikuvituksettomasti nimetty Undead Horde kääntää tilanteen päälaelleen. Pelaaja saa ohjattavakseen nekromantikon, joka käy taisteluun muinaisen pahuuden puolesta viheliäisiä ihmisiä ja luomakunnan muita asukkeja vastaan.

Undead Horden alku kertoo hyvin, millaisesta pelistä on kyse. Nekromantikko Orcen vapautuu vankilastaan taikauurnassa, kun pahaa-aavistamaton kana menee sitä nokkimaan. Kunhan siipiveikko on listitty, pelaaja saa kätyrikseen sen epäkuolleen version. Samalla periaatteella seilataan läpi pelin. Orcen lahtaa joukkoineen vihollisia ihmisistä örkkeihin ja skorpioneihin, ja taistelussa kaatuneet kätyrit korvataan nopeasti herättämällä vastustajien ruumiita henkiin. Nekromantikko itse osallistuu taisteluihin pieksemällä vihulaisia kättä pidemmällä ja taikomalla erilaisia yksinkertaisia loitsuja.

Nekromantikon seikkailua väritetään erittäin kevyillä roolipelielementeillä, joista olisi voitu ottaa enemmänkin irti. Orcenin reppuun kertyy miekkoja, kirveitä ja amuletteja ynnä muita kuolleiden mestarille oleellisia työkaluja, joiden ominaisuudet paranevat vähitellen. Lisää tavaraa saa ostettua kotikryptasta ystävällisiltä kauppiailta, jotka pitää tosin ensin pelastaa eri puolilta pelimaailmaa. Vihollisia kanoiksi muuttava taikasauva huvittaa kieltämättä hetken, ja hahmon sekä apureiden ominaisuuksia parantavien killuttimien optimoimiseen menee taistelujen tauottua tovi, mutta tarjolla olevat taiat ja ominaisuudet jäävät muuten liian mielikuvituksettomiksi. Samasta syystä pelimaailman tutkiminen satunnaisten salaisuuksien toivossa jää vähemmälle huomiolle.

Undead Horde -arvostelu

Toiminta on yhtäältä leppoisan suoraviivaista ja toisaalta turhan itseään toistavaa, ellei pelaaja lähde itse kehittämään vaihtelua väkisin esimerkiksi apuriarmeijan koostumusta muokkaamalla tai omaan varustukseensa vaikuttamalla. Kätyrien käskyttämiseen ei tarjota kummoisia työkaluja, ja toisinaan tekoälyn jumitukset hämmentävät ja vaikeuttavat suotta peliä, mutta mitäpä muuta niiltä epäkuolleilta sopisi odottaakaan. Eniten taktikointivaraa antavat nekromantikon taiat, joilla apurinsa voi vaikkapa suojata hetkeksi suurimmilta vahingoilta.

Undead Horden Diablo-henkinen hakkaaminen ja mättäminen viihdyttää kelvollisesti pelin suorasukaisuuden, kevyen huumorin ja hyvän toteutuksen ansiosta. Konstailematon visuaalinen tyyli ja taustalla soiva tunnelmointi miellyttävät silmää ja korvaa. Mielikuvitusta olisi voitu käyttää rohkeammin erityisesti loottipohjaisen pelimekaniikan suunnittelussa, ja huumoria olisi saanut roiskia peliin ronskimmin. Nyt pelaajalle tarjotaan nyt mahdollisuutta New Game+ -tyyliseen uusintavetoon, mutta pelimekaniikka tai palkinnot eivät anna siihen riittävän suurta houkutinta, vaikka ensimmäinen kerta ei jätäkään pahaa makua suuhun.

6/10
Kehittäjä10tons
Julkaisija10tons
PeligenretRoolipeli
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa